Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

HOMO

Holter Monitor

HOMO

homocystinuria

homo-

1. Előtagként jelentése: ugyanaz, egyforma; a hetero- ellentéte. Ld. homeo-. 2. kémia Előtagként használva eggyel több szénatom beépülését jelenti egy láncba. (G. homos, ugyanaz)

homobiotin

A biotinhoz hasonlító vegyület, de kénatom helyett oxigén van benne és oldalláncában eggyel több CH2 csoportot tartalmaz; hatékony biotin antagonista.

homoblastos

Egyetlen szövettípusból fejlődő. (homo- + G. blastos, csíra)

homocarnosinosis

Az anyagcsere veleszületett rendellenessége, amelyben a homokarnozin szintje emelkedett, különösen a cerebrospinalis folyadékban.

homocisztein

A cisztein homológja; a metionin demetilációjával keletkezik és köztes termék (intermedier) az L-metioninból az L-cisztationinon keresztül történő L-cisztein szintézisben.

homocisztin

A homocisztein enyhe oxidációjával keletkező diszulfid; a cisztin analógja.

homocitrullinuria

Örökletes betegség, amely a vizeletben emelkedett homocitrullin szinttel jár.

homocystinaemia

Túlzott mennyiségű homocisztin jelenléte a plasmaban, pl. homocystinuriában.

homocytotrop

Affinitással rendelkezik ugyanazon vagy egy nagyon hasonló faj sejtjei iránt. (homo- + G. kytos, sejt, + trophe, valami felé fordulás)

homocytotrop ~

IgE osztályba sorolható ~, amely saját sejtjei (főleg hízósejtjei), vagy közeli rokon faj sejtjei iránt mutat affinitást. Kötődve a specifikus sejtfelülethez, majd a vele kapcsolódó antigénhez, a sejtből az anaphylaxia kialakulásáért felelős mediátorok kiáramlását váltja ki.

homogamétás

Csak egyféle ivarsejtet termel a nemi kromoszómák tekintetében; emberben és a legtöbb állatban a nőstény a homogamétás. Syn monogamétás. (homo- + G. gametikos, házastárs)

homogámia

A férj és a feleség hasonlósága egy bizonyos jellegben. (homo- + G. gamos, házasság)

homogén

Egynemű. Minden részén egyforma szerkezetű vagy összetételű. (homo- + G. genos, rassz)

homogenezis

A szülőkhöz hasonló utód létrhozása, szemben a heterogenezissel. (homo- + G. genesis, teremtés, alkotás)

homogentizinsav

Az L-fenilalanin és az L-tirozin lebontásának intermedierje; ha lúgos közegbe kerül, a levegőn gyorsan egy kinonná oxidálódik, ami egy melanin-szerű anyaggá polimerizálódik; emelkedett szintek figyelhetők meg alcaptonuriaban szenvedő egyedekben. Syn alkapton.

homograft

Syn allograft.

homokarnozin

Az agyban található vegyület, amely L-hisztidinből és γ-amino-vajsavból képződik.

homokóra ~

Üreges zsiger, pl. gyomor vagy uterus középső régiójának lefűződését eredményező c.

homolateralis

Azonos oldali. Syn ipsilateralis. (homo- + L. latus, oldal)

homolizin

Szenzitizáló haemolyticus antitest (haemolizin), amelynek termelődését olyan antigén stimulálja, amely ugyanabba a fajba tartozó állatból származik. (homo- + haemolysin)

homológ

Bizonyos lényeges tulajdonságokban hasonló vagy egyforma dolgok jelzője. 1. biológia Olyan szerveket vagy testrészeket jelöl, amelyek evolúciós eredetük szempontjából egymásnak megfelelnek és bizonyos mértékben szerkezetükben is hasonlítanak egymásra, azonban működésük nem feltétlenül hasonló. 2. kémia Kémiai anyagok olyan sorozatát jelöli, amelynek egymás utáni tagjai mindig ugyanazzal a növekménnyel bővülnek az előzőhöz képest. 3. genetika Felépítésük és genetikai tartalmuk szempontjából azonos kromoszómák vagy kromoszóma-részletek jelzője. 4. immunológia Ugyanazon faj egyedeiből származó serumot vagy szövetet illetve egy antitestet jelöl a termelését előidéző antigén vonatkozásában.

homológ

A közös ős miatt szerkezeti hasonlósággal rendelkező. Gyakran keverik össze a "homogén" (egynemű) szóval. (homo- + G. genos, család, fajta)

homolog ~

Syn allo~.

homológ ~

mesterséges ~, a férj spermájával

homológ ~

Ugyanazon szövetekből áll, melyekből kiindult.

homolysis

A vörösvérsejtek lysise homolizinnel és komplementtel.

homomorf

Két vagy több méretben és alakban hasonló struktúra. (haemato- + G. morphe, alak, kinézet)

homonom

Hasonló formájú és szerkezetű sorozatba rendeződő testrészeket jelöl, mint pl. a kéz- vagy lábujjak. (G. homonomos, ugyanolyan törvények szerint, fr. homos, ugyanaz, + nomos, törvény)

homonym

Ugyanaz a neve vagy ugyanazzal a szakkifejezéssel jelölhető, mint pl. a két szem retinajának megfelelő felei (bal vagy jobb, felső vagy alsó). (G. homonymous, ugyanazon nevű, fr. onyma, név)

homophil

Olyan antitest jelzője, amely csak azzal a specifikus antigénnel reagál, amely termelődését kiváltotta. (homo- + G. philos, kedvelő)

homoplastica

Egy homograft hibájának kijavítása.

homoplasticus

Alakban és szerkezetben hasonló, de eredetében különböző. (homo- + G. plastos, alkotott)

homoplasticus ~

Syn allog~.

homopolimer

Azonos gyökök (monomerek) sorozatából felépülő polimer; pl. polilizin, poliadenilsav, poliglukóz.

homorganicus

Ugyanaz a szerv vagy homológ szervek termelik.

homosexual ~

homoszexuális p. akut súlyos szorongásos roham, amelynek hátterében tudatalatti homoszexualitás konfliktusa áll.

homosexualitas

Ugyanahhoz a nemhez tartozó egyedek közötti szexuális vonzalom, hajlam vagy tevékenység (ideértve a közösülést is), elsősorban a pubertas után.

homoszerin

Hidroxi-aminosav, amiben a szerinhez képest egy CH2 csoporttal több van; az L-metionin L-ciszteinné alakulása során keletkezik.

homoszexuális

1. A homosexualitasra jellemző vagy azzal kapcsolatos. 2. Valaki, akinek nemi érdeklődése és viselkedése a homosexualitas jellegeit mutatja. Ld. lesbicus.

homotípus

Olyan szerv vagy testrész, amelynek szerkezete és működése azonos egy, leggyakrabban a test ellentétes oldalán levő másikkal. (homo- + G. typos, típus)

homotípusos

Homotipikus. Ugyanolyan típusú vagy formájú; páros szerveknél vagy testrészeknél a pár másik tagjához hasonló.

homotoniás

Ugyanolyan tenziójú vagy tónusú.

homotop

A test ugyanazon helyével vagy részével kapcsolatos illetve ott előforduló. (homo- + G. topos, hely)

homovanillinsav

Az emberi vizeletben található fenolszármazék. A homoprotokatekinsav meta helyzetű OH csoportjának metilálódásával keletkezik.

homozigóta

1. Homozigóta egyed. 2. Egy vagy több lókuszon azonos géneket hordoz. (homo- + G. zygotos, járom, iga)

homozigótaság

Homozigóta állapot. (homo- + G. zygon, járom, iga)

homunculus

Az agy felszínét ábrázoló képekre gyakran rárajzolt emberi alak, ami a test ott reprezentált mozgató és érző területeit mutatja be. (L. homo, ember, kicsinyítőképzős alakja)

hónaljárok

Syn axilla.

hirdetés