Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

genetikus

A genetikával kapcsolatos; genetikai.

genetikus

A genetika specialistája.

genetotrophicus

Táplálkozásgenetikai. A táplálkozási szükséglet öröklött, egyéni különbségeivel kapcsolatos. (G. genesis, eredet, + trophe, táplálás)

genialis

Álli, állal kapcsolatos Syn mentalis (2). (G. geneion, áll)

genialis ~

Állcsúcs.

genicula

Térdszerű hajlatok. Geniculum többesszáma.

geniculalt

Térdalakú. 1. Térdszerűen hajlított. 2. A geniculum nervi (canalis) facialisra vonatkozó, megjelölve az ott elhelyezkedő gangliont. 3. A corpus geniculatum lateralet vagy medialet jelöli. (L. geniculo, pp. -atus, térd hajlása, fr. genu, térd)

genicularis

Térdi. Általában a térddel kapcsolatban használják.

geniculum

Térdszerű hajlat, hajlatok 1. (NA) Kis térd vagy szögletes, térdszerű szerkezet. 2. Csomószerű szerkezet. (L. dim. of genu, térd)

-genicus

Termelni, alkotni; termelt, alkotott (G. genos, születés)

génillesztés

Syn splicing (1).

genion

Az állcsont csúcsa, egy, a koponyamérésnél használt pont. (G. geneion, áll)

genioplastica

Állplasztika. Syn mentoplastica. (G. geneion, áll, arc, + plastos, formálni)

genital ~

genitális fázis pszichoanalitikus személyiségelméletben A pszichoszexuális fejlődés pubertás során bekövetkező utolsó állomása. A pszichoszexuális fejlődésnek ezen a szintjén a szexuális kielégülés genito-genitális úton történik és kialakul a másik személlyel való érett érzelmi kapcsolatra való képesség is. LÁSD MÉG phallic p.

genitalia

A külső és belső nemiszervek.

genitalia

Syn genitalis szervek, szerv alatt. (L. neut. pl. of genitalis, nemi)

genitaliák

Syn genitalis szervek, szerv alatt. (Ld genitalia)

genitalis

1. Reprodukcióval, szaporodással kapcsolatos. 2. Az elsődleges férfi, illetve női nemi szervekkel, genitaliakkal kapcsolatos. 3. Genitalitassal kapcsolatos vagy azzal jellemezhető. (L. genitalis, a szaporodással kapcsolatos, fr. gigno, előrevinni)

genitalis ~

Férfiakban a penisen, nőkben a méhnyakon, a gáton, a hüvelyben vagy a vulván megjelenő ~es elváltozások, amelyeket a 2. típusú ~vírus (~ simplex vírus) okoz. Syn ~. genitalis.

genitalis ~

Az urogenitalis rendszer nemi szervi része.

genitalitas

PSZICHOANALÍZIS A sexualitas genitalis komponenseinek terminusára vonatkozó (úgy mint a penis és a vagina), ellentétben pl. az oralitassal, analitassal.

genitofemoralis

A nemiszervekkel és a combbal kapcsolatos; a nervus genitofemoralisra utaló.

genitourinalis (GU)

A húgy-ivarrendszer szerveivel kapcsolatos. Syn urogenitalis.

génmásolat

Egy lókuszhoz tartozó genotípus bizonyos fenotípust eredményez, amely a felbontás némely szintjén megkülönböztethetetlen egy másik genotípus hatására létrejött fenotípustól; pl. az elliptocytosis két fajtája, melyek egymásnak génmásolatai, de egyvalamiben különböznek: az egyik kapcsolódik az Rh vércsoport lókuszhoz, a másik nem.

genodermatosis

Öröklött bőrbetegség.

genom

1. Az egy szülőtől származó kromoszómák összessége, a gaméta haploid génkészlete. 2. Magasabb fejlődési szinten a kromoszómákban található genetikai információk összessége, (az eukaryota sejtben haploid készlet), ugyanez funkcionálisan hasonló, de egyszerűbb lineáris elrendezésben a baktériumoknál, vírusoknál is megtalálható. Ld human géntérkép. (gének + kromoszómák)

genomi

Genommal kapcsolatos.

genospecies

Egymással kereszteződni képes szervezetek csoportja, a genetikai átvitel és rekombináció bizonyítéka.

genota

MIKROBIOLÓGIAI GENETIKA A rekombinációban résztvevő kromoszómadarab; általában toldalékként használják (pl. endogenota, exogenota, F genota). (gén + G. -otes, toldalék)

genotípus

1. Az egyén génjeinek összessége. 2. Génkombináció egy specifikus lókuszon vagy a lókuszok bármely meghatározott kombinációja. A vércsoportokra jellemző genotípusokat Ld a vércsoportok appendixben. (G. genos, születés, leszármazás, + typos, típus)

genotípusos

A genotípussal kapcsolatos.

genotoxicus

Olyan anyagot jelöl, mely a DNS károsításával mutációt, daganatot okozhat. (gén + toxikus)

genu

(NA) Térd, térdek. 1. A comb és a lábszár közötti ízület. Ld térdízület, geniculum. 2. Bármely, a hajlított térdre hasonlító szögletes formájú szerkezet. (L.)

genualis

A térddel kapcsolatos.

genucubitalis ~

SZIN knee- elbow ~

genupectoralis ~

SZIN knee- chest ~

genus pl. genera

Nem, nemzetség. A természetrajz osztályozásában a családok vagy a törzsek és a fajok közötti rendszertani szint; hasonló fajok egy csoportja, melynek tagjai általános tulajdonságaikban megegyeznek, de a részletekben eltérnek, s termékeny nemzésre egymással képtelenek. (L. születés, leszármazás)

geo-

föld- A föld, talaj. (G. ge, föld)

geode

Tágult nyirokűr. Cystaszerű tér (vagy terek), epithelialis béléssel vagy anélkül, rendszerint ízületi betegségekben, az ízület alatti csontban, röntgenképen látható elváltozás. (Fr., fr. L. geodes, drágakő, fr. G. ge, föld, + odes, megjelenés)

geophagia, geophagismus

Földevés. Föld, agyag evésének gyakorlata. (föld- + G. phago, enni)

geotrichosis

Geotrichum fertőzés. Geotrichum candidum okozta, opportunista, szisztémás élesztőgombafertőzés; az általa okozott tünetek változatosak és felvetik a másodlagos, vagy kevert fertőzés lehetőségét. (föld- + G.thrix, haj, + -osis, feltétel)

GEP

gastro-entero-pancreaticus (rendszer)

geriatria

Az időskor egészségügyi problémáival és gondjaival foglalkozó orvosi tudományág. (G. geras, öregkor, + iatrikos, gyógyító)

geriatriai

A geriatriara, illetve az időskorra vonatkozó.

gerincvelői hátsó ~

1. Syn c. posterior. 2. A klinikumban gyakran a gerincvelő funiculus posteriorjának megnevezésére használatos kifejezés.

gerincvelői szubakut kombinált ~

A gerincvelő B12-vitamin hiány fennálltakor kialakuló elváltozása, melyet gliosis, valamint a hátsó és oldalsó oszlopok spongiform degeratioja jellemez. Syn Putnam-Dana szindróma, B12 vitamin okozta neuropathia.

germ

Csíra, baktérium. 1. Baktérium, mikroorganizmus. 2. Primordium; az embryoban valamiféle struktúra kialakulásának legelső jele.(L. germen, rügy, bimbó, csíra)

germ ~

csíralemez A három primordialis lemez (ectoderma, endoderma, mesoderma) egyike, melyek az embrióban a bélcsíra kialakulása és a közvetlenül ezt követő időszak során alakulnak ki.

germ ~

csíravonal. A primitív gonád specializált sejtjeiből származó haploid sejtek csoportja.

germicid

Csíraölő. 1. A baktériumokat, csírákat károsító. 2. Ilyen hatással rendelkező anyag. (csíra + L. caedo, ölni)

hirdetés