Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Gambiai ~

Emberek ~ brucei gambiense által okozott krónikus betegsége Afrikában. Tünetei: splenomegalia, álmosság és leküzdhetetlen alvás késztetettség, valamint pszichés elváltozások. A basalis ganglionok és a cerebellum érintettsége gyakran choreahoz és athetosishoz vezet. A betegség terminális fázisára sorvadás, étvágytalanság, súlyos lesoványodás jellemző, amely fokozatosan vezet comahoz és halálhoz, legtöbbször valamilyen intercurrens fertőzés következtében. Syn krónikus ~.

gaméta

Ivarsejt. 1. Sejtmag összeolvadásra alkalmas két haploid sejt egyike. 2. A csírasejtek egyike, a petesejt vagy a hímivarsejt. (G. gametes, férj; gamete, feleség)

gameto-

Az egyik ivarsejt. (G. gametes, férj. gamete, feleség, fr.gameo, házasodni)

gametocid

Ivarsejtölő, ivarsejtpusztító ágens, speciálisan a malaria ivarsejtei ellen. (ivarsejt- + L. caedo ölni)

gametocyta

Ivarsejtekké osztódó sejt, pl. spermatocyta vagy oocyta. (ivarsejt-+ G. sejt)

gametogenesis

Az ivarsejtképződés folyamata, melynek során ivarsejtek képződnek és fejlődnek ki. (ivarsejt-+ G. genesis képzés)

gamma (γ)

1. A görög abc harmadik betűje. 2. KÉMIA A harmadik a sorban, a negyedik szénatom az alifás savban vagy 2 hely távolságot jelől a benzol gyűrű α helyétől. 3. 10-4 gauss jele; felületi nyomás; hatékonysági állandó. 4. Foton. A γ mint előtag meghatározására Ld a speciális meghatározást.

gamma ideg~

Vezetési sebességük 20m/sec.

gamma-amino-vajsav (GABA)

A központi idegrendszerben nagy mennyiségben található, fontos gátló neurotranszmitter.

gammak.

A készülék látómezejéről berkező radioaktív sugárzás egyidejű detektálására alkalmas szcintigráfiás eszköz. Syn szcintillációs kamera.

gammopathia

Az immunglobulin szintézis elsődleges zavara.

gamogenesis

Ivaros szaporodás. Syn szexuális reprodukció. (G. gamos házasság, + genesis, termelés)

ganglia

Ganglion többesszáma.

gangliectomia

Syn ganglionectomia.

gangliform

Ganglionnal megegyező alakú. Syn ganglioform.

gangliitis

Gangliongyulladás. Syn ganglionitis.

ganglioblast

Embryonalis sejt, melyből ganglionsejtek fejlődnek. (dúcsejt + G. blastos, csira)

gangliocyta

Dúcsejt. Syn ganglion sejt.

gangliocytoma

Nem gyakori elváltozás, mely ritka glialis stromaban elhelyezkedő idegsejteket (dúcsejtek) tartalmaz. Syn centralis ganglioneuroma. (dúcsejt + G. kytos sejt, + -oma, daganat)

ganglioform

Ganglionszerű. Syn gangliform.

ganglioglioma

Ritka daganat, amely glioma és atípusos idegsejt (ganglion) komponensekből áll; fiatalabb betegeknél gyakran epilepsiás rohamokkal társul.

gangliolysis

Egy ganglion megszűnése vagy felbomlása.

ganglioma

Syn ganglioneuroma.

ganglion ~

Az inakban a csukló- vagy bokatájon kialakult, folyadékot, illetve benignus daganatsejteket tartalmazó c., mely leggyakrabban a csukló feszítő oldalán látható.

ganglion cervicalis medium

a gyűrűporc magasságában elhelyezkedő kisméretű, néha hiányzó szimpatikus idegdúc

ganglion geniculi ~.

Súlyos, paroxysmalis lancináló fájdalom mélyen a fülben vagy a külső hallójárat elülső falán és a fülkagyló előtti kis területen. Syn Hunt-féle n., n. facialis vera.

ganglion pl. ganglia (NA)

1. Eredetileg a centralis vagy perifériás idegrendszer bármely idegsejttestcsoportja; általában a perifériás idegrendszerben elhelyezkedő idegsejttest halmaz. Syn neuro~. 2. Mukopoliszacharidban gazdag folyadékot tartalmazó cysta a kötőszövetben vagy esetenként az izomban, a csontban vagy a félhold alakú porcban; általában a kéz, a csukló vagy a láb ínhüvelyéhez kapcsolódik, illetve az alatta elhelyezkedő ízülettel áll kapcsolatban. Syn myxoid cysta, synovialis cysta. (G. dudor vagy göb)

ganglionalt

Ganglionos.

ganglionectomia

Ganglion eltávolítása. Syn gangliectomia. (dúc + G.ektome, eltávolítás)

ganglioneuroma

Változó számú, érett ganglionsejtekből álló jóindulatú daganat, e sejtek elszórtan vagy csoportosan helyezkednek el neurofibrillumokat, kollagén rostokat is tartalmazó, meglehetősen nagy mennyiségű, tömött masszában; általában a hátsó mediastinumban, a retroperitonealis térben található, néha összefüggésben áll a mellékvesékkel. Syn ganglioma. (dúc + G. neuron, ideg, + -oma, daganat)

ganglionitis

1. Nyirokcsomógyulladás. 2. Idegdúcgyulladás. Syn gangliitis.

ganglionos

Ganglionnal rendelkező. Syn ganglionalt.

ganglionos ideg

Sympathicus ideg.

ganglionostomia

A ganglion megnyitása (2). (dúcsejt + G. stoma, száj)

ganglionsejt

Neuron, melynek sejtteste a perifériás idegrendszerben helyezkedik el (nem az agyban és a gerincvelőben). A ganglionsejtek lehetnek pseudounipolarisak (pl. a gerincvelői érző dúcok és az agyidegek sensoros ganglionjai) vagy multipolarisak (pl. a visceralis vagy vegetatív ganglionok zsigereket beidegző neuronjai). Syn gangliocyta.

ganglioplegiás

Ganglionbénító. A vegetatív ganglionokat általában rövid időre bénító gyógyszerkeverék. (dúc + G. plege, ütés, shock)

gangliosidosis

Különböző gangliozidoknak részben az idegrendszerben történő felhalmozódásával jellemezhető betegségcsoport, pl. GM2 gangliosidosisban, azaz Tay-Sachs kórban a hexózaminidáz-A enzim defektusa miatt GM2 gangliozid szaporodik fel.

gangliozid

Kémiailag a cerebrozidhoz hasonlító glikoszfingolipid; attól eltérően egy vagy több sziálsavat tartalmaz; főleg az idegszövetben, a lépben és a thymusban fordul elő; GM1 generalizált gangliosidosisban, GM2 Tay-Sachs kórban halmozódik fel.

gangraena

Üszök. 1. A vérellátás elzáródása, elvesztése vagy csökkenése miatt kialakuló necrosis; lehet kis területre lokalizálódó, de érinthet akár egy egész végtagot vagy szervet (mint pl. a bél), lehet nedves vagy száraz. Syn mortificatio. 2. Bármilyen okból kialakuló nagy kiterjedésű necrosis, pl. gázgangraena. (G. gangraina, emésztő fekély, fr. gnao rág)

gangraenás

Gangraenaval kapcsolatos vagy általa érintett.

gap ~

résfenomén Az atrioventricularis vagy intraventricularis vezetési ciklusnak egy rövid periódusa, amely alatt egy máskor gátlódó inger tovavezetődik.

gap ~

synapsis (1) az egymás melletti sejtmembránok közötti intercellularis kapcsolat, egy 2 nm-es rés; a rés sokszögű, rácsalakú alegységekből áll; előfordul az epitheliumban, bizonyos idegsejtek között, valamint a simaizomban és a szívizomban. Ld még synapsis. (2) azok a méhizomsejtek közötti fokozott elektrokémiai tevékenységüű területek, amelyek a szülési kontrakciók terjedését elősegítik. SYN nexus.

GAPA

granulocyta alkalikus foszfatáz

garat ~

Syn ~ palatina.

gargarizálás

1. Hátrahajtott fej mellett szájban lévő folyadékkal végzett toroköblités, miközben a kilélegzett levegő bugyborékoltatja a folyadékot. 2. Gyógyszerrel végzett gargarizálás; toroköblités. (O.Fr. fr. L. gurgulio, garat, légcső)

Gasser (Gasserio)

Johann L. Gasser, osztrák anatómus, 1723-1765. Ld gasseri.

gasseri

Johann L. Gasserrel összefüggő vagy általa leírt.

gaster

Gyomor (NA). (G. gaster, has)

gastr-

Ld gastro-.

gastradenitis

A gyomorban lévő mirigyek gyulladása.

hirdetés