Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

fungalni

Burjánozni, úgy nőni, mint a gomba.

Fungi

Gombák. Az eukaryota szervezetek egyik divíziója. Szabálytalan tömegekben nőnek, nincs gyökerük, levelük, nem tartalmaznak klorofillt, illetve más pigmentet, amely képessé tenné őket a fotoszintézisre. Valamennyi organizmus (thallus) egysejtű, fonalas és elágazó szomatikus szerkezetet képez (hypha), amelyet sejtfal vesz körül. A sejtfal cellulózt vagy kitint, esetleg mindkettőt tartalmaz és a sejt valódi magvakkal rendelkezik. Szexuális vagy aszexuális módon szaporodnak (spóraképzéssel) és parazitaként más élő szervezetből, illetve szaprofitaként elhalt szervezetekből szerzik táplálékukat. (L. fungus, gomba)

fungi

A fungus többesszáma.

Fungi Imperfecti

A gombák egyik törzse, amely nem képes szexuálisan szaporodni vagy amelynek szaporodási módszerét még nem sikerült kideríteni.

fungicid

Gombaölő aktivitással rendelkező. (fungus + L. caedo, ölni)

fungicidum

Gombaölő szer. Anyag, amely képes a gombákat elpusztítani.

fungiform

Gombaalakú. Olyan szerkezetre mondják, amelynek széles, gyakran elágazó szabad része és keskenyebb alapja van.

fungiformis ~

Számos kis gomba alakú kiemelkedés a nyelv dorsalis felszínén, melyeknek teteje szélesebb, mint az alapja. Számos papilla epitheliumában ízlelőbimbók helyezkednek el.

fungistaticus

Gátló hatással bír a gombák növekedésére. (fungus + G. statos, állás)

fungitoxicus

Mérgező hatással bír a gombákra, illetve esetleg más kedvezőtlen módon hat rájuk.

fungoid

Gombára hasonlító. Kóros mértékben, buja módon szaporodik a test felszínén.

fungositas

Búrjánzó növekedés.

fungosus

Gombával kapcsolatos. Syn fungalis.

fungus

Gomba. Általános elnevezés, amely felöleli az élesztő- és penészgombák különböző morfológiai alakjait. Eredetileg klorofill nélküli primitív növényként osztályozták őket. A gombákat a Fungi nemzetségbe vagy egyes képviselőiket a Protista (egysejtűek) nemzetségbe sorolják, ahol együtt szerepelnek az algákkal, a protozoonokkal és a nyákos penészgombákkal. A gombák megegyeznek a baktériumokkal azon sajátságukban, hogy bonyolult szerves anyagok bontására képesek és szerepet játszanak a szén és más elem reciklizálásában. A gombák fontos élelmiszerek és a fermentációs folyamatokban ipari, valamint gyógyszerészeti jelentőséggel is bírnak, mint pl. az alkohol-, az antibiotikum gyártás, egyéb gyógyszerek előállítása és antitoxinok képzése. Relatív csekély az emberre is patogén gombák száma, ugyanakkor a legtöbb növényi betegséget gombák idézik elő.

funicular ~

Az ondózsinórt körülvevő tunica vaginalis.

funicularis

1. A funiculus-al kapcsolatos 2. Zsinórszerű vagy a köldökzsinórral kapcsolatos.

funicularis ~

Ideg ~, melynél minden egyes funiculust (kettő vagy több fasciculusból áll) külön-külön közelítenek és varrnak egymáshoz.

funiculitis

1. A funiculus gyulladása, különösen a funiculus spermaticusra használt kifejezés. 2. A köldökzsinór gyulladása, mely rendszerint chorioamnionitis-el társul. (funiculus + G. itis, gyulladás)

funiculopexia

A ductus spermaticust a környező szövetekhez varrják a here lennmaradását fixálandó. (funiculus + G. pexis, fixálás)

funiculus

Syn corda, zsineg.

funiform

Kötélszerű. (L. funicord + forma, alak)

funipunctio

Syn cordacentesis. (funis, zsinór + puncture, punctio)

funis

1. Syn corda umbilicalis. 2. Zsinórszerű struktúra.

funkció

1. Egy szervnek vagy más testrésznek speciális működése. 2. Speciális működést vagy teendőt ellátni, amit vagy az egész szervezet vagy a test valamely része teljesít. 3. Bármely anyag általános sajátsága, amely függ az anyag kémiai jellegétől és más anyagokhoz fűződő viszonyától, s amely tulajdonságok szerint savakra, bázisokra, alkoholokra, észterekre, stb. csoportosítható. 4. A molekulában előforduló különösen reakcióképes csoport, pl. funkcionális csoport, mint az -OH csoport az alkoholban. 5. Minőség, jellegzetesség vagy tény, amely oly mértékben függ, illetve kapcsolódott egy másik tulajdonsághoz, hogy ezzel a másikkal együtt változik. (L. fungor, végrehajt)

funkcionális

1. A funkcióval kapcsolatos. 2. Természetében nem organikus, hanem funkcionális. Vagyis olyan elváltozás, amelynek nincs olyan kimutatható szervi alapja, amellyel a tünetek értelmezhetők lennének. Ld neurosis

funkcionális ~

Syn primer d.

funkcionális ~

A szerv működése közben fellépő c. Syn fiziológiás c.

funkcionális ~

A működés szempontjából foglalkozik az egyes szervek anatómiájával.

funkcionális ~

(1) A fogak szemközti felszínei között fennálló kontaktus, ami a normális funkciót lehetővé teszi (2) Harapás, rágás közben létrejövő occlusio.

funkcionális ~

A test egy részének aktív mozgatási képességét vizsgáló ~, ellenállással szemben és különböző mozgásokra vonatkozóan.

FUO (fever of unknown origin)

Ismeretlen eredetű láz.

furanóz

Cukor, melynek egyik molekulája egy furán csoportot tartalmaz.

furcatio

1. Villás, az elágazásnak villás jellege. 2. FOGÁSZATI HISZTOLÓGIA A többgyökerű fog azon területe, ahol a gyökerek elágaznak. (L. furca, villa)

fürdőző test~

Nagy, szőrzettel borított, pigmentált, veleszületett n., melynek predilekciós helye az egész alsó testfél; gyermekkorban melanoma malignum fejlődhet ki belőle.

furfuraceosus

Korpás, apró pikkelyekből álló. Hámlást is jelenhet. Syn pityroid. (L. furfuraceus, furfur, korpa)

furor epilepticus

Epilepsiás betegekben alkalmilag előforduló dühroham, mely provokációs tényező és tudatzavar nélkül alakul ki.

furuncularis

Furunculussal kapcsolatos. Syn furunculosus.

furunculoid

Furunculusra hasonlító. (furunculus + G. eidos, hasonló)

furunculosis

Furunculusokkal jellemezhető állapot, mely gyakran krónikus, illetve recurrens.

furunculosus

Syn furuncularis.

furunculus

Lokalizált pyogén fertőzés, melyet leginkább Staphylococcus aureus okoz, a hajfolliculus mélyén alakul ki. (L. furunculus jelentéktelen tolvaj)

fused ~

fuzionált vese egyetlen rendellenes vese alakult ki a vesecsírák összeolvadása révén.

fusiform

Orsóalakú, mindkét végén kicsúcsosodó. (L. fusus, orsó, forma, alak)

fusimotoros

Az intrafusalis izomrostok efferens, gammamotoneuronokkal történő beidegzésével kapcsolatos. Ld izomorsó. (L. fusus, orsó + moveo, mozog)

fusocellularis

Orsósejtes.

fusospirochaetalis ~

Syn necrotizáló ulcerativ g.

fusospirochetás

Fusiform és spirochaeta szervezetek együttes jelenléte Plaut-Vincent angina elváltozásaiban.

Futcher-féle vonal

Ld vonal címszó alatt.

Futcher's ~

Futcher-féle vonal. Afro-amerikaiakban időnként megfigyelhető kb. 10 cm hosszú pigmentált vonal a m. biceps lateralis szélénél, dorsoventralisan jelenik meg, szimmetrikusan mindkét oldalon.

fúzió

1. Hő hatására végbemenő elfolyósodás. 2. Egyesülés, egybe kapcsolódás. 3. A kissé különböző képek a szemekben egyetlen képpé olvadnak össze. 4. Két vagy több egymás melleti fog a fejlődése során a dentin összeolvadásával eggyé válik. Ld concrestentia. 5. Két gén összeolvadása, mely gyakran szomszédos génekkel történik. (L. fusio ömlés)

hirdetés