Rovarölő és növényvédő szerek generálják az antibiotikum-rezisztenciát
Az elmúlt évtized közepére kiderült, hogy a glifozát és az azt tartalmazó készítmények számos más egészségkárosító hatásuk mellett befolyásolhatják az Escherichia coli és Salmonella enterica baktériumfajok antibiotikum-rezisztenciáját.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kutatói a súlyos kórházi fertőzések hírhedt kórokozójaként ismert Pseudomonas aeruginosa baktériumfaj rezisztenciája és a glifozát hatása közötti korábban még nem kutatott összefüggéseket vizsgálták. A bőrt, a csontokat, a vért, a tüdőt, de akár még a szívbillentyűket is megtámadó kórokozóra vonatkozó eredményeiket a Scientific Reports folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányukban ismertették.
A kutatócsoport Kaszab Edit egyetemi docens és Háhn Judit tudományos főmunkatárs vezetésével kimutatta, hogy a glifozát és a magyarországi kereskedelmi forgalomban szabadon hozzáférhető, különböző glifozát-sókat tartalmazó gyomirtó szerek egyértelműen csökkentik a baktériumfaj „érzékenységét a széles spektrumú imipenem antibiotikum hatóanyaggal szemben”. Mivel a humán gyógyászatban ez a jelenleg egyik leghatékonyabbnak tekintett antibiotikum, ezért a MATE kutató szerint „a glifozát hatására kialakuló rezisztencia hosszútávon veszélyeztetheti a multirezisztens kórokozók elleni küzdelmet”.
Qubit