Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

MAT

multifocalis pitvari tachycardia

maté

Ilex paraguayensis, vagy más Ilex faj szárított levele, tea, koffeint és tannint tartalmaz. Vizelethajtó, izzasztó, és fejfájás csillapító szerként használják Szin.: Paraguayi tea

mater

központi idegrendszert védő burok

materia

anyag

materies morbi

egy betegséget közvetlenül okozó anyag

maternalis

anyai, anyához tartozó

maternalis ~

anyai ~ SZIN pars uterina placentae.

maternalis ~

A szülés anyai rendellenesség vagy fizikai probléma következtében válik nehézzé.

maternalis ~

a jelenlévő, és a placentán áthatoló anyai IgG miatt a magzatban is kialakuló ~.

maternitás

anyaság

matracvarrat

dupla varrás, hurkot alakítva ki a seb két oldalán, megkötve a sebszél kifordulását okozza

Matricaria

Matricaria chamomilla virágzata (Compositae család), erősítőszerként és külsőleg bőrizgatóként használják Lásd még kamilla

matricid

anyagyilkos

matrix

Orvosi értelemben: 1. Fogmeder, körömágy 2. Sejtközi állomány 3. Környező állomány, ami valamit tartalmaz, mint a zsírszövet, amelyben erek, nyirokcsomók, idegek vannak

matrix kő

Rendszerint idült húgyúti fertőzésben képződő, szerves matrixba lerakódott kalciumsókat tartalmazó sárgásfehér-halványbarna kő.

maturatio

érés, teljes fejlődés vagy növekedés elérése, gennyesedés

maturitas

teljes kifejlődés és érettség állapota

matutinalis epilepsia

felébredéskor jelentkező epilepsziás roham

MavConkey ~

Táptalaj, amely peptont, laktózt, epesókat, neutrálvöröst és kristályibolyát tartalmaz. Alkalmas arra, hogy azonosítsa a Gram-negatív bacillusokat, és laktóz fermentációs tulajdonságukkal jellemezze őket. A fermentáló baktériumok telepei vörösek, a nem fermentálóké színtelenek.

maxilla

felső állcsont, szabálytalan alakú csont, mely a felső fogakat tartalmazza, részt vesz a szemgödör, orrüreg és kemény szájpad alkotásában

maxillaris

felső állcsonthoz tartozó

maxillary ~ ~

maxillaris Az alsó orrjárat felső határának közepéből kiemelkedő szabálytalan alakú vékony csontlemez, amely a maxillához kapcsolódva részlegesen elzárja a sinus maxillaris nyílását.

maxillectomia

felső állcsont egy részének műtéti eltávolítása

maxillitis

felső állcsont gyulladása

maxillotomia

a maxilla műtéti felnyitása

maximális ~

A felnőtt által biztonsággal kapható gyógyszer vagy fizikai behatás legnagyobb értéke.

maximális akaratlagos ~ (MVV)

Az a levegő térfogat, melyet egy egyén adott idő alatt leggyorsabban és legmélyebben ventillálva belélegez. Syn maximális légzési kapacitás.

maximális elnyelhető ~ (MED)

A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (International Commission in Radiological Protection) által meghatározott azon legnagyobb sugármennyiség, amely jelen ismereteink szerint az ennek kitett személyben élete folyamán semmiféle károsodást nem okoz. Adagja a bizottsági ülések alkalmával egyre csökken. A MED-t, amely vagy az egész testet éri vagy csak az egyes szerveket, illetve a test egyes régióit az akut és a krónikus sugárexpozició esetére külön-külön megadják. A dózis attól függően is eltér, hogy valaki hivatásánál fogva van-e sugárzásnak kitéve vagy a népesség átlagához tartozik.

maximum

legnagyobb, legmagasabb értéke vagy foka valaminek

maximum ~

(Vmax) (1) Egy enzim által katalizált reakció maximális sebessége, melyet egy adott enzim koncentrációnál a szubsztrát koncentrációjának fokozatos emelésével lehet elérni; a szubsztrát inhibíció esetén a Vmax egy ilyen gátlás hiányában kalkulált extrapolált érték; (2) Egy myocardialis rost megrövidülésének maximális kezdősebessége, melyet terhelés nélkül kapunk; a rost kontraktilitásának megítélésére használatos.

maximum expiratory ~ (MEP)

maximum kilégzési p. Az alveolusokban erőltetett kilégzés során mért maximális nyomás. Mérése teli tüdő mellett történik.

maximum inspiratory ~ (MIP)

maximum belégzési p. A belégzés során az alveolusokban mért maximális nyomás. A MIP mérése a belégzőizmok általános működésének becslésében nyújt segítséget.

Mayaro vírus

Az Alphavirus genusba, Togaviridae családba tartozó vírus, Dél-Amerikában járványos lázas megbetegedést okoz

mayidismus

Szin.: pellagra

Mayo-Robson-féle ~

Hátonfekvő helyzet, a derék alá helyezett vastag párnával, amely a deréktáj kifejezett lordosisát okozza. Epehólyagműtéteknél használt fektetés.

mazamora

bányaféreg lárva bőrbe történő penetrációja okozta dermatitis, Puerto Ricoban kapta az elnevezését

mazochista személyiség

személyiségzavar, melyben az egyén elfogadja a kihasználást, és lemond az önérdekről, egyúttal erkölcsileg nagyra tartja magát vagy színleli, hogy megszerezze a szimpátiát, és másokban bűnösség érzését okozza

mazochisztikus ~

az egyén kihasznál másokat és a saját érdekeit minden fölé helyezi, ugyanakkor morálisan felsőbbrendűnek érzi magát vagy igyekszik annak látszani, igyekszik szimpátiát kiváltani, miközben lelkiismeretfurdalást kelt másokban.

mazochizmus

passzív algolagnia, perverzitás egy alakja, ami gyakran szexuális, megaláztatás és testi bántalom jelenti a szexuális kielégülést Ellentéte:sadismus

mazodynia

Szin.: mastodynia

mazolysis

méhlepény leválása

mazopathia

placenta megbetegedése Szin.: mastopathia

mazopexia

mastopexia nem használt elnevezése

mazoplasia

: mastoplasia nem használt elnevezése

McBurney's ~

McBurney-féle pont A spina iliaca anterior superior (SIAS) és a köldök közötti távolság külső egyharmadánál lévő terület, amelynek mély betapintása ellenállást és érzékenységet mutat appendicitis esetén. LÁSD MÉG appendicitis.

MCH

átlagos vvs haemoglobin tartalom

MCH (= mean corpuscular h.)

Átlagos corpuscularis h. A vörösvérsejtek átlagos haemoglobin tartalma; a vörösvérsejtek egy jellemzője, amit a vérben levő haemoglobin mennyiségéből és a vörösvérsejtszámból számítanak.

MCHC

átlagos vvs haemoglobin koncentráció

MCHC

Átlagos corpuscularis haemoglobin koncentráció. A vörösvérsejtekben található átlagos haemoglobin koncentráció; a vörösvérsejtek egy jellemzője, amit a vérben levő haemoglobin mennyiségéből és a vörösvérsejtszámból számítanak.

MCL

medioclaviculáris vonalban

hirdetés