Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

icteroanaemia

szerzett haemolytikus icterus.

icterohaemoglobinuria

a vizeletben jelenlévő hemoglobinnal jellemezhető sárgaság.

icterus

sárgaság

icterusos

sárgasággal jellemezhető, vagy azzal rokon kórkép.

ictus

esemény, támadás, attak, roham (stroke).

ICU

intenzív osztály

ICU ~

intenzív osztályos ~ Az intenz(v osztályra kerülés után 24 órán belül jelentkező pszichotikus epizód(ok) ~ irányában negat(v anamnézisű személyeknél. Az állapot kialakulása alvásdeprivációhoz, a rövid idő alatt bekövetkező nagyszámú eseményhez és az életmentő gépeken töltött időhöz kapcsolódik.

id

a pszichoanalízis freudi rendszere szerint a psziché hármas felépítésének egyik része, másik kettő az ego és superego (én és fölöttes én). Az id a psziché tudattalan világa a maga szervezetlenségével, ősi, ösztönös mivoltával, a pszichés energia és a libido innen fakad, és főként elsődleges folyamatok szabályozása alatt áll. Más értelemben is használatos: az újszülöttben az elsődleges késztetések, éhség, testi ingerek, impulzusok összessége (mely később nyer szocializált formát).

IDDM

(ang, röv.) inzulinfüggő diabetes mellitus (cukorbetegség).

idea

ötlet, koncepció, eszme.

ideg ~

Az ideggyök nyomás alóli felszabadítása, az idegtörzset lenyomó szalag műtéti kivágása vagy a csontos csatorna kiszélesítése révén.

idegblokád ~

Olyan vezetéses ~, amelyben az érzéstelenítő oldatot az ideg köré, a gyök köré, vagy a plexus köré fecskendezzük.

idegentest ~

A szövetben jelenlevő idegen részecske okozta g., mely hystiocytás és idegentest-óriássejtes reakcióval jellemezhető.

idegzsába

lásd. neuralgia. Rohamok alakjában fellépő heves fájdalom, mely valamely érző ideg lefutása mentén éreztetik. Az ilyen ideget megnyomva, élénk fájdalom jelentkezik. Előfordulhat minden korban, de főleg közepes koru egyéneken.

ideiglenes ~

amelyet a végleges fogmű elkészültéig helyeznek be esztétikai okból, rágás-, szájzárás-, stb. céljából, hogy a végleges pótlásig segítse a beteget annak megszokásában. Syn átmeneti d.

identificatio

identifikáció, azonosítás. Besorolás, osztályozás, kategorizálás. A freudi rendszer szerint az egyén egyedüllét-, ill. csoporthoz tartozásának érzése.

identitás

azonosság, önazonosság.

ideophobia

új ideáktól, eszméktől való beteges félelem.

idio-

előtagként: önmagára, saját magára vonatkozó

idiogenesis

evidens ok nélkül létező, pl. betegség esetén idiopathiás kórkép.

idiogram

a kormoszómák morfológiájának diagramszerű képes bemutatása.

idiokineticus ~, ideomotoros ~

Az ~ egyik formája, amelyben egyszerű tevékenységeket sem képes a beteg kivitelezni, mivel a kérgi központok közti kapcsolat, amely az akarat és a motoros kéreg összeköttetését jelenti, kiesett.

idiomuscularis ~

Syn myoedema.

idiopathiás

ismeretlen okú (betegség).

idiopathiás ~

szinonima: primaer ~

idiopathiás ~

Látszólagos ok nélküli idegfájdalom.

idiopathiás pulmonalis ~ (IPF)

Szubakut formáját Hamman-Rich szindrómának nevezik. A tüdők gyulladásos folyamata, mely lehet akut vagy krónikus lefolyású, diffúz alveolaris károsodás vagy akut interstitialis pneumonia gyógyulási stádiuma, valamint lehet idiopathiás, illetve collagenosishoz is társulhat.

idiopathiás thrombocytopeniás ~ (ITP)

Szisztémás betegség, amelyre a nyálkahártyák nagyszámú véraláfutása és vérzése, valamint a nagyon alacsony vérlemezkeszám jellemző. A betegséget a vérlemezkék - melyekhez egy immunglobulin kötődik - lépben történő lebontása okozza. A gyerekkori esetek - amelyek gyakran vírusfertőzést követően alakulnak ki - enyhék és átmenetiek. A felnőtteknél visszatérően jelentkezhet súlyos vérzés. SZIN immune thrombocytopenic p., p. hemorrhagica, thrombocytopenic p.

idiosyncrasia

az egyén mentális, pszichés, viselkedésbeli jellemző, vagy éppen különc mivolta. Más értelemben: gyógyszertanban a gyógyszerre adott abnormális válaszreakció, sokszor genetikai oka lehet.

IDL

Intermedier denzitású lipoproteinek

időskori ~

Nem inzulin-dependens diabetes mellitus.

időskori ~

Kongóvörössel festődő proteinek lerakódása, főleg az idegrendszerben, a myocardiumban és a pancreasban találjuk. Alzheimer-betegségben is hasonló a lelet. Kezelhetetlen esetben szívelégtelenséget eredményez a szívizomban való amyloid lerakódás.

idoxuridin

antiviralis és daganatellenes sjátságokkal bíró pirimidin-származék.

IEA

Immunoelektroforézis-assay

IEB

Belső fül barotrauma

IED

immunerősítő diéta

IED

intraepidermalis

IEF

interictalis EEG fókusz/góc

IEL

intraepithelialis, intestinalis epithelium

IEM

velszületett metabolizmus-zavar

IEN

azonnali enteralis táplálás

IEN

intraepthelialis neoplasia

IER

inzulin kiválasztási arány

IFAT

Indirekt immunofluoreszcens antigen teszt

IFI

invazív gombás fertőzés

IFIS

Intraoperatív „floppy iris” szindróma

ifjúkori ~

Syn inzulin-dependens diabetes mellitus.

IFN

(ang, röv) interferon. (~ α, ~β, ~γ).

Ig

immunoglobulin. (ismertebbek: ~A, ~D, ~E, ~F, ~G és ~M).

igazságügyi fogászat.

1. A fogászati tények jogi döntésekben történő alkalmazása; a fogászati lelet felhasználása egy hulla azonosításánál. 2. A törvény érvényesülése a fogászati gyakorlatban.

hirdetés