Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

~ deferens

Ondóvezeték. A herékben levő secretoros vezeték, amely az epididymistől indul és az urethra prostaticus részéig tart, ahol ductus ejaculatoriusként végződik. Syn ductus spermaticus (1), vas deferens.

~ deferens

Syn ductus deferens.

~ deformans

szinonima: rheumatoid ~

~ deformans

Syn Paget kór (1).

~ degeneráció

Szin.: mucoid degeneráció

~ degeneráció

kóros myopia esetén előforduló pigment proliferáció, vérzés, subretinális neovascularisatio, macularis pigment, choroidális atrophia

~ degeneráció

kötőszövet elfajulása kocsonyaszerű, nyálkás állománnyá Szin.: myxoid, myxomatosus degeneráció, myxomatosis

~ degeneráció

mucoid és kolloid degenerációt magába foglaló elnevezés, az alapvető sejtes változások hasonlóak mindkét esetben, a kettő közötti különbség a következő: kolloid degeneráció során az állomány szilárdabb és sűrűbb, mint mucoid degeneráció esetén, ahol hígabb és kocsonyaszerű

~ degeneráció

Szin.: mucois degeneráció

~ dehidrogenáz

Olyan enzimek, amelyek az aminosavakat oxidatív dezamináció során oxo- (keto-)savakká alakítják át.

~ dehidrogenáz (LDH),

négy enzim neve. Az első kettő H-t szállít a ferricitokróm c-re, a másik kettő ezt továbbítja a NAD+-ra a tejsav-piruvát átalakulás során; a szív- és az izom eredetű laktát-dehidrogenáz izoemzimek eloszlása szívinfarktusban diagnosztikus értékű.

~ deltoideum

Négy részből álló összetett szalag, a sípcsont malleolus medialisa és a lábtőcsontok között húzódik. Részei: 1) ~ tibionaviculare (pars tibionaviscularis (NA)), 2) ~ tibiocalcaneale (pars tibiocalcanea (NA)), 3) ~ tibiotalare anterius (pars tibiotalaris anterior (NA)), 4) ~ tibiotalare posterius (pars tibiotalaris posterior (NA)). syn ligamentum deltoideum.

~ deltoideum

A deltoid ligament hivatalos alternatívája.

~ dentales

(NA) A dentinben található, apró, kanyargós és elágazó csatornák, melyek az odontoblastok hosszú cytoplasma nyúlványait tartalmazzák, és sugárirányban haladnak a pulpatól a dentin-zománc határig. Syn canales dentinales.

~ dentalis

A dentalis folliculus által kitöltött üreg.

~ dentalis

Bonyolult görbült struktúra a természetes fogazat és a residualis foggerinc között.

~ dentalis inferior

Alveolaris alsó fogív; a mandibula processus alveolarisán lévő fogak íve. Tartalmazhatja a 10 tejfogat, vagy a 16 állandó fogat.

~ dentalis superior

Felső fogív; a kétoldali maxilla processus alveolarisában lévő fogak íve, akár a 10 tejfogat tartalmazza, akár a 16 maradandó fogat.

~ dentata

Syn axis (5).

~ dentatus

Egyike a hippocampust alkotó két egymásba kapcsolódó tekervénynek, a másik az Ammon-szarv.

~ dentatus

A kisagy magvai közül a leglateralisabb és a legnagyobb; a neocerebellum (a kisagykéreg lateralis területe) Purkinje sejtjeinek axonjai ide érkeznek; a sokkal medialisabban elhelyezkedő n. globosussal és n. emboliformissal együtt a tömeges pedunculus cerebellaris posterior vagy brachium conjunctivum rostjainak fő forrásai.

~ dentinalis

Syn canaliculi dentales, Ld d canaliculus címszó alatt.

~ dentis

A fogzsákot és a fogínyt összekapcsoló kötőszövet köteg.

~ dentis

foggyökér

~ dentoalveolaris

szinonima: ~ alveolaris

~ deoxiribonukleotid

Deoxiguaninsav.

~ depresszáns faktor (MDF)

toxikus faktor sokk esetén, ami csökkenti a szív kontraktilitását, valószínűleg a csökkent vérellátású hasi szervekből, hasnyálmirigyből származó proteolitikus enzimekkel együtt felszabaduló peptid

~ dermoides

Az ébrényi szövetfúziók vonalai mentén kialakuló, ectopiás ectodermalis képleteket tartalmazó daganatok. Faluk hámmal bélelt kötőszövetből áll, keratint, sebumot és szőrszálakat tartalmaznak. Syn dermoid (2).

~ descendens

A flexura lienalistól a medencebemenetig terjedő colonszakasz.

~ desquamativum Leiner

Újszülöttek súlyos, kiterjedt seborrhoeás dermatitise exfoliatioval, generalizált lymphadenopathiaval és hasmenéssel; gyakran fordul elő alultáplált, cachexiás gyermekekben. Syn Leiner betegség.

~ destillata

desztillált víz

~ dexter

Jobb kamra. A szív jobb oldalán az alsó üreg, mely vénás vért kap a jobb pitvarból, és falának kontrakciója révén az arteria pulmonalisba juttatja azt.

~ dezamináz

A guaninnak xantinra és ammóniára bomlását katalizáló májenzim, a purinlebontás első lépése. Syn guanáz.

~ dezoxiribonukleotid

szinonima: dezoxiadenilsav

~ diabetica

a galns gyulladása diabeteses betegek húgyúti fertőzésekor

~ diabeticum

Súlyos, nem megfelelően kezelt diabetes mellitusban kialakuló, szakszerű és azonnali beavatkozás híján gyakran halálhoz vezető állapot. Oka a központi idegrendszeri oxidatív metabolizmus csökkenése, melyet viszont a súlyos ketoacidosis, és talán a ketontestek szövetkárosító hatása, valamint a folyadék- és az elektrolit-háztartás zavarai idéznek elő. Syn Kussmaul-féle c.

~ diagonalis

A medencebemenet anteroposterior irányban mért átmérője, a klinikumban a sacrum promontoriumától a symphysis ossis pubis alsó éléig mért távolság. Syn c. spuria (1).

~ diaphragmatica

A rekeszizom egyik felének vagy egy részének szélsőséges mértékű megemelkedése, mely rész általában atrophias és rendellenesen vékony.

~ diaphragmatica (NA)

A rekeszizomnak a felső lumbalis csigolyákon eredő izomos szára, mely az aortát keresztezve halad felfelé a centrum tendineumba.

~ diarrhoea

nyákos, nyálkás hasmenés

~ didelphys

Kettőzött méh kettőzött méhnyakkal és hüvellyel, a Müller-csövek egyesülésének elmaradása miatt. (G. di-, kettő, + delphys, méh)

~ differens

Az az állapot, amikor a két a. radialison vagy másik artériapáron a pulzus különböző erősségű.

~ difoszfát

ld. adenozin 5"-difoszfát

~ digastrica

A mandibula bázisának hátsó felszínén a medián sík mindkét oldalán látható homorulat, mely befogadja a musculus digastricus elülső hasának tapadását.

~ digastricum

Submandibularis ~. Syn submandibularis ~.

~ digitales dorsales

(NA) A n. radialis és a n. ulnaris végső ágai a kézfejen, melyek az ujjak proximalis és középső perceinek dorsalis részén lévő bőrt látják el.

~ digitales dorsales pedis

(NA) A lábujjak proximalis és középső perceinek dorsalis felszínén lévő bőrt ellátó idegek.

~ dioptrica

szinonima: ~ sphaerica, szférikus aberráció

~ dipeptidase

C-terminálisan prolil-gyököt tartalmazó dipeptidek aminoacil-L-prolin kötéseit hasító enzim. Az enzim hiánya hyperimidodipeptiduriát eredményez. SZIN prolidase.

~ diploica

A koponyacsontok szivacsos állományában lévő erek egyike, melyek a ~. emissariae révén kapcsolatban állnak a cerebralis sinusokkal; közülük a ~ diploica frontalis, ~anterior temporalis, ~ posterior temporalis és ~ occipitalis jelentősebb.

hirdetés