Világszerte több mint 5 milliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű alapvető vitaminhoz

Egy átfogó kutatás szerint riasztó méreteket ölt számos esszenciális mikrotápanyag elégtelen bevitelének prevalenciája.

hirdetés

A világ népességének több mint fele tápanyaghiánnyal küzd. Ez az aggasztó eredménye annak a tanulmánynak, amelyet a The Lancet Global Health című folyóiratban nemrégiben tettek közzé a Harvard T.H. Chan School of Public Health, a UC Santa Barbara (UCSB) és a Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) kutatói.

A szerzők 15 mikrotápanyag, köztük a vas, a jód, a kalcium és a vitaminok bevitelét elemezték különböző korcsoportok és nemek esetében. A 185 ország táplálkozási adatain alapuló modellezési megközelítéssel készült tanulmány szerint több mint 5 milliárd ember nem jut elegendő alapvető vitaminhoz és ásványi anyaghoz, például vashoz, riboflavinhoz, folsavhoz, kalciumhoz, jódhoz, valamint C- és E-vitaminhoz.

Az esszenciális mikrotápanyagok elégtelen bevitele a hiányos táplálkozás egyik leggyakoribb formája világszerte, amely minden régióban és valamennyi jövedelmi csoportban érinti az embereket és olyan riasztó egészségügyi következményekkel jár, mint például a terhesség során fellépő komplikációk, a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság és a vakság.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nemek között is vannak különbségek a mikrotápanyagok bevitelének tekintetében, a nők általában kevesebb jódot, B12-vitamint, vasat és szelént fogyasztanak. Ezzel szemben a férfiak kevesebb niacint, tiamint, cinket, magnéziumot, valamint A-, C- és B6-vitamint visznek be. Ez a tanulmány azért kiemelt jelentőségű és eredményei azért riasztóak, mert a kiértékelt táplálkozási adatok alapján részletes világszínű becsléseket ad a mikrotápanyag-hiányról. Rávilágít a különböző régiók és népességcsoportok súlyos tápanyaghiányaira és célzott táplálkozási, étrendi beavatkozások szükségességét veti fel.

Ez az első olyan tanulmány, amely globális becsléseket ad az emberi egészség szempontjából kritikus jelentőségű mikrotápanyagok elégtelen fogyasztásáról. A korábbi kutatások megbecsülték az emberek számára elérhető és az általuk elfogyasztott mikrotápanyagok mennyiségét. Ezzel szemben ez a tanulmány azt értékeli, hogy ez a bevitel megfelel-e az emberi egészség fenntartásához ajánlott követelményeknek, mennyiségeknek és megvizsgálja, hogy a férfiak és a nők milyen tápanyaghiányokkal küzdenek az életük során. Az eredmények cselekvési tervek készítéséhez nyújthatnak segítséget azáltal, hogy megmutatják, hogy mely népességcsoportokat veszélyezteti bizonyos tápanyagok hiánya.

A tanulmány kimutatta, hogy az elégtelen tápanyagbevitel különösen gyakori a jód (a világ népességének 68%-a), az E-vitamin (67%), a kalcium (66%) és a vas (65%) esetében. A niacin bevitele állt a legközelebb az elégséges szinthez, a világ népességének 22%-a fogyasztott nem elégséges mennyiséget, ezt követte a tiamin (30%) és a szelén (37%).

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

NAK

Ajánlott cikkek