„Egy az egészség – One health” – koncepció
Hogyan kapcsolódik a Richter Gedeon biotech antibiotikuma, az Aksolin® a WHO One Health - Egy az egészség koncepciójához? A fenntartható, a rezisztenciát nem növelő PureActives® gyártási technológia miatt más kategória az Aksolin® a hagyományos, vegyi gyártású amoxiklávokhoz képest.
One Health – Egy az egészség. A megközelítés azon a felismerésen alapszik, hogy az emberek egészsége összefügg az állatok és a környezet egészségével. (1,2)
Az egészségügyi szakemberek nagy figyelmet fordítanak a felelős antibiotikum használatra, a rezisztens, akár multirezisztens kórokozók jelentős része mégis kapcsolódik kórházi ellátáshoz vagy egészségügyi intézeti ellátáshoz.
Az antibiotikumok nagyobb részét (az FDA becslése alapján több, mint 70%-át) az állattenyésztésben, állategészségügyben használjuk fel. A kis (szubterápiás) dózisban, hosszú ideig alkalmazott antibiotikumok ideális helyzetet teremtenek a baktériumoknak a rezisztencia kialakításához. (4)
Házikedvenceink gyakran hasonló antibiotikum csoportba tartozó gyógyszertől gyógyulnak, mint mi. Lakóhelyeink, útjaink egyre mélyebbre hatolnak a vadon élő állatok élőhelyeibe. E körülmények lehetővé teszik a kórokozók terjedését az állatok és az emberek között. (5)
Talán kevésbé ismert, hogy a növények védelmére, bakteriális fertőzéseik kezelésére is használnak mikróbaellenes szereket növényvédő mérnökök illetve növényorvosok felügyelete alatt (pl. a foltosodás vagy a tűzelhalás kezelésére). (6,7)
A talaj és a víz mikroflórája komplex szerepet játszik az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában, az itt élő baktériumok felelősek a szénmegkötésért, a talaj méregtelenítéséért, tápanyag utánpótlásáért is. (7)
Mi köze a talajnak, a víznek, a természeti környezetnek az antibiotikumokhoz és a velük szemben kialakuló rezisztenciához?
A hagyományos antibiotikumgyártás során felhasznált és a környezetbe visszabocsátott vízben még kimutatható antibiotikum maradvány. (8 Antibiotikum szennyezést számos folyóban észleltek (az európai folyók közül legmagasabbat a Dunában). (9) Egy gramm talajban 40 millió, 1 ml vízben 1 millió baktérium él. E környezeti baktériumok relatíve kis koncentrációban találkozva az antibiotikummal rezisztenssé válnak és ezt a rezisztenciát a humán patogéneknek is átadhatják (horizontális géntranszfer).
Az AMR növekedésének okai:
Mit tehetünk?
Az orvosok a felelős antibiotikum használattal, betegeik tájékoztatásával, az állatorvosok a telepeken uralkodó higiénés viszonyok javításával tesznek az AMR növekedése ellen, és az élelmiszerlánc védelmével hozzájárulnak, hogy valóban egészséges táplálék jusson el a teleptől a tányérunkig. A növényorvosok a káros anyagoktól mentes növényi alapanyagok és termések előállításával, a vegyszermentes eljárások támogatásával segítik a cél elérését. A három szakterület képviselői már hazánkban is együttműködnek.
Az egyik leggyakrabban használt antibiotikum hatóanyag, az amoxicillin+klavulánsav a hagyományos, kémiai gyártás mellett már enzimatikus biotechnológiával is előállítható és hazánkban is elérhető. A Richter Gedeon Aksolin® nevű antibiotikuma az ún. PureActives® technológiával készül. E magas minőséget képviselő, fenntartható biotechnológia nemcsak a környezetet óvja, hanem a speciális gyártási víz kezelő üzemegységnek köszönhetően az antibiotikumaink hatékonyságának megőrzését is szolgálja, mivel nem járul hozzá a rezisztencia növekedéséhez. (10)
A kép tehát összetett és az egyes elemek, okok ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz. Csupán egy-egy szakterület erőfeszítéseivel nem oldható meg a probléma. Egy az egészség –közös ügyünk, így a megoldást is együttműködve kell megtalálnunk.
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” (Gróf Széchenyi István, Hitel, 1838.)
Bővebb információ az Aksolin®-ról >>
A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatja.
Hivatkozások:
1., www.who.int./features/qa/one-health/en
2., www.onehealthinitiative.com
3., The Internet Classics Archive. Hippocrates. "On Airs, Waters, and Places". 400 BCE. Translated by Francis Adams. http://classics.mit.edu/Hippocrates/airwatpl.html. Accessed September 1, 2011
4., Food and Agriculture Organisation, www.fao.org/antimicrobial-resistance/en/
5., World Organisation for Animal Health, www.oie.int/en/for-the-media/onehealth/
6., www.magyarnovenyorvos.hu/one-health-2019-03-20
7., Use of antibiotics in plant agriculture VO Stockwell, B Duffy - Revue Scientifique Et Technique 2012 – 31 (1). 199-210 ir.library.oregonstate.edu
8., AMR rewiev 2016
9., The Guardian, 27th May 2019: World’s Rivers Awash with Dangerous Levels of Antibiotics
10., Andria Lynn Deaguero et Al. Improving the enzymatic syntheses of semi-synthetic beta-lactam antibiotics via reaction engineering and data-driven protein engineering
Document ID: KEDP/DAEXD2, Lezárás dátuma: 2022.12.02.