Díjazott dietetikusok - Az év legjobbjai

(MTI-Press) - Táplálkozási tanácsokat mindenki tud adni. És sokan kaphatók is rá, kérve meg kéretlenül, főként azok "bombázzák" kiválónak és egyedül üdvözítőnek kikiáltott ötleteikkel a fogyasztókat, akik a könnyű és gyors anyagi boldogulást remélik megtalálni a táplálkozás szokások kaotikus világában. De a táplálkozás igazi értői igyekeznek egyre inkább tudományos rangra emelni a szakmát, és nemcsak a négyesztendős egyetemi szintű képzés elismertsége okán, hanem mert a dietetikus mindig fontos része volt az egészséges életmód tanításának mind elméleti mind pedig gyakorlati terepen.

hirdetés

- A dietetikus legfontosabb munkaterülete az egészségügyi intézmény, a kórház, ahol életek sorsa forog kockán naponta. Vagyis a beteg ember a legkülönlegesebb, legnagyobb gondosságot igénylő "fogyasztó" - mondja Dézsi Andrásné, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Dietetikai szolgálatának vezetője, aki három évtizede kötelezte el magát a betegétkeztetés mellett. - Budapest egyik legnagyobb, négy telephelyen működő intézetében dolgozunk 17 dietetikus társammal, jól szervezett csapatmunkában naponta 1400 beteg élelmezéséről gondoskodunk.


Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Csak az tudja igazán, aki részese a nem mindennapi feladatnak. Mert nem arról van szó, hogy enni kell adni az éhes betegnek, hanem egy előre megtervezett, beteg-specifikus étrendről történő folyamatos gondoskodásról.
- Igen, ez jelenti munkánknak egy részét - erősíti meg. - Rendkívül fontos, hogy állapotának, betegségének megfelelő étrendben részesüljenek az ápoltak, figyelembe véve a kórházi előírásokat, dokumentációt.


- És hát persze a lehetőségeket. Mert ez nem kívánságműsor. Egyrészt féket szab a fantáziának és egyéni óhajoknak a kötött, szigorú normakeret, amely tudvalevően meglehetősen szűkre szabott, a kórházak nehéz anyagi körülményei miatt.
- Ez így van, de a betegérdeket ennek ellenére semmi nem írhatja felül. Mi minden felvett beteggel beszélgetünk, felmérjük állapotát, tápláltsági helyzetét, szokásait, és e szempontok figyelembe vételével, betegsége szerint állítjuk össze étrendjét.


- A dietetikus fogalma mintha az utóbbi időben kibővült volna. Nemcsak arról az emberről van szó már, aki elrendeli, mennyi só vagy cukor legyen a beteg ételében, hanem ennél jóval szélesebb a szakmai spektruma.


- Valóban ez a helyzet. Nemcsak a hatáskörre igaz, hanem a követelményekre is. A felsőfokú oktatásban szerzett alapképzést követően sok kolléga "ráképzéssel" szakosodik érdeklődési körének megfelelően. A kórházi munka csak egy terület, ezen kívül sok helyen van szükség táplálkozási szakemberre a közétkeztetéstől a civil területekig, egészen a wellness világáig. Nyilvánvalóan vannak sokkal látványosabb, és jobban elismert területek a kórháznál, én mégis úgy gondolom, hogy a hivatás itt teljesedhet ki igazán, ezen a fontos, életmentő részén a szakmának. A kórházi munka sem korlátozódik a havonta "forgó rendszerben" megtervezett étrend élelmezésvezetővel történő kialakításáig. A napi rutin feladatokon túl a szűrés, valamint a betegoktatás, a fekvőbetegek korszerű edukációja, amely a dietetika fontos része, színesíti, változatossá varázsolja tevékenységünket.

A szakambulanciákon történő közreműködés, a kezelőorvossal szoros kapcsolatban, a betegklubok munkájában történő részvétel igazi sikerélményt nyújt. Több éve működik a Cukorbetegek klubja, Életmód klub pszichiátriai betegek részére, Kardiometabolikus centrum, legyengült immunrendszerű, hematológiai, onkológiai, vesedializált, csontvelő-transzplantált, mozgásszervi rehabilitációs betegek számára tanácsadás, foglalkozások, amelyeken hasznos, nélkülözhetetlen tanácsainkkal segíthetjük a beteg állapotának javulását, életminőségének megtartását. Ezen túl többen közülünk előadásokat tartanak, ismeretterjesztő kiadványokat szerkesztenek, könyveket írnak különféle betegségekkel élők számára. Mindez szolgálat, amelyet szívesen végzünk.


- Valószínűleg ezt vették észre, és ezt jutalmazták, mikor az elmúlt év dietetikusainak munkáját értékelték.


- A 2005-ben alapított díjat, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azért hozott létre, hogy ezzel is ösztönözze a szakmai fejlődést, a szélesebb körű ismertséget és elismertséget, most a mi csapatunk kapta. Ez a munka soha nem egyszemélyes, sokirányú partnerséget feltételez. Nemcsak egymással kell összhangban, szervezetten tevékenykednünk, hanem a kezelőorvosokkal és a betegekkel is. A kórházi hierarchiában nem különálló, nem kívülálló a dietetikus, hanem a gyógyítási folyamat aktív részese.

Munkánknak nem mellékes része az sem, hogy folyamatosan fogadunk gyakorlati képzésre végzős hallgatókat, akiknek bemutatjuk a kórházi munka szépségeit és nehézségeit, terepet biztosítunk számukra, hogy "élesben" is megtapasztalják a rájuk váró feladatok embert próbáló, mégis sok jó élményt nyújtó sokaságát. Egyre többen választják a dietetikusi hivatást, a táplálkozástudomány rangja megnő, egyre világosabbá válik, hogy sok betegség eredete éppen a helytelen táplálkozásban keresendő. Nincs messze az idő, legalábbis reményeink szerint, mikor a családorvosok is külön dietetikust alkalmaznak majd, aki segíti napi betegségmegelőző munkájukat.

Szerző:

PHARMINDEX Online