A bogyós gyümölcsök fogyasztása késlelteti az öregedéssel járó kognitív hanyatlást
Az édes bogyós gyümölcsök gyakori fogyasztása segít a szellemi frissesség megőrzésében – olvasható egy, az American Neurological Association and Child Neurology Society kiadványában, az Annals of Neurology című folyóiratban publikált tanulmányban. Ez különösen jó hír az amerikaiaknak, a friss népszámlálási adatok szerint ugyanis az idős populáció létszáma nagyobb növekedést mutat, mint a teljes népességé.
A tanulmány Dr. Elizabeth Devore vezetésével készült, a Brigham és Women's Hospital és a bostoni Harvard Medical School közreműködésével. Az eredmények azt sugallják, hogy a flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsöt fogyasztó idősebb nők körében akár 2,5 évvel is kitolódott az időskori szellemi hanyatlás kezdete.
Ez az első epidemiológiai bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztása lassítja a szellemi hanyatlás folyamatát az idősebb nőknél – jegyezte meg Dr. Devore. Az eredményeknek jelentős közegészségügyi vonatkozása is van, hiszen a bogyós gyümölcs fogyasztás növelése viszonylag egyszerű étrendi változtatás, amellyel az idősek kognitív funkcióit érintő védő hatás igazolható.
A vizsgálatról
A kutatók a Nurses' Health Study elnevezésű kohorsz vizsgálat adatait használták, melyet 121.700 30 és 55 év közötti ápolónő bevonásával végezek. A résztvevők az egészségükre és az életmódjukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki a vizsgálat kezdetekor 1976-ban, amit azután 4 évente megismételtek. 1995 és 2001 között került sor a kognitív funkciók vizsgálatára, a 70 évnél idősebb részvevőknél (16.010 fő) 2 éves intervallumokban. A nők átlagos életkora 74 év, testtömegindexük 26 volt.
Az eredmények azt mutatták, hogy a több epret és áfonyát fogyasztó idősebb nők körében a kognitív hanyatlás lassabb, az öregedés akár 2,5 évvel is kitolódhatott. Az antocianidok és flavonoidok nagyobb mértékű bevitele ugyancsak összefüggést mutatott a kognitív degeneráció csökkenésével. A szerzők figyelmeztetnek azonban, hogy miközben a modellezés során kontrollálták a többi egészségügyi tényezőt, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a több bogyós gyümölcsöt fogyasztók körében fellépő kognitív hanyatlás késleltetést más életmódbeli tényezők okozták, mint például a több testmozgás.
A teljes tanulmány a következő helyen érhető ek: "Dietary Intake of Berries and Flavonoids in Relation to Cognitive Decline." Elizabeth E. Devore, Jae Hee Kang, Monique M.B. Breteler and Francine Grodstein. Annals of Neurology; Published Online: April 26, 2012 (DOI:10.1002/ana.23594).
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.23594/abstract
Forrás: prnewswire
Szponzorált tartalom