A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VENOTEC FORTE 1000 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

diosmin

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C05-VASOPROTECTIV SZEREK
  • C05C-CAPILLARIS-STABILIZÁLÓ SZEREK
  • C05CA-Bioflavonoidok
  • C05CA03-Diosmin
hirdetés

VENOTEC FORTE 1000 mg filmtabletta 60x

60x

VN

OGYI-T-22644/05

VENOTEC FORTE 1000 mg filmtabletta 90x

90x

VN

OGYI-T-22644/06

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Venotec Forte és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Venotec Forte fokozza a visszerek tónusát és az erek ellenállását, valamint csökkenti a duzzanat előfordulását és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Ez a gyógyszer felnőttek számára javallott, az alsó végtagok krónikus vénás elégtelenségének tüneti kezelésére, melynek tünetei például nehézlábérzés, lábfájdalom vagy éjszakai lábikragörcsök, duzzanat, bőrelváltozások az elégtelen vérkeringés vagy a szövetek nem megfelelő vérellátása miatt.

Feltétlen beszéljen kezelőorvosával a kezelést illetően, ha krónikus vénás elégtelenség tüneteinek kezelésére szedi ezt a gyógyszert és egyidejűleg fennáll Önnél lábfekély, a bőrt érintő egyéb elváltozások vagy aranyeres panaszok.

Ezt a gyógyszert akut aranyeres roham kezelésére is alkalmazzák felnőtteknél (az aranyerek a végbéltájékon található megnagyobbodott érduzzanatok). Az aranyér rendszerint a végbéltáji ereket érintő hosszútávú nyomás hatására alakul ki, ami az alsó végbéltáji erek tágulásához, kidudorodásához, vérzéséhez vagy akár az erek előreeséséhez vezethet. Az aranyérbetegséget kísérő tünetek a viszketés, fájdalom vagy végbéltáji vérzés és székletürítési nehézség.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha krónikus vénás elégtelenség kezelése során 6 héten belül, akut aranyeres roham kezelése során 7 napon belül nem javulnak a tünetei, vagy ha tünetei súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Venotec Forte szedése előtt

Ne szedje a Venotec Forte-t
- ha allergiás a diozminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Venotec Forte szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Krónikus vénás elégtelenség
Ha a kezelés során romlik az állapota, például bőrgyulladás vagy visszérgyulladás lép fel, tömötté válik a bőr alatti szövet, erős fájdalom jelentkezik, bőrfekély vagy nem szokványos tünetek jelentkeznek (például hirtelen kialakuló duzzanat egyik vagy mindkét lábon), azonnal forduljon kezelőorvosához.
A kezelés hatása egészséges életmód mellett a legkedvezőbb. Kerülendő a napozás és a hőnek való kitettség, valamint a hosszas állás. Megfelelő testsúlyt kell fenntartani. Kompressziós harisnya viselése és a séta javíthatja a vérkeringést a lábakban.
A Venotec Forte nem hatásos szívbetegség, májbetegség, vagy vesebetegség okozta alsó végtagi duzzanat csökkentésére.

Akut aranyeres roham
Az akut aranyeres roham esetén alkalmazott rövid távú Venotec Forte-kezelés nem zárja ki egyéb végbéltáji kórképek kezelését. A Venotec Forte-kezelés nem pótolja az egyéb végbéltáji kórképek megfelelő kezelését.
Ha az aranyeres tünetek 15 napot követően továbbra is fennálnak, beszéljen kezelőorvosával.
Ha az állapota nem javul vagy rosszabbodik a kezelés során, például fokozott vérzést észlel a végbeléből, véres a széklete, vagy aggasztják a vérző aranyeres csomók, mihamarabb forduljon kezelőorvosához.

Ha további kérdései vannak, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Gyermekek és serdülők
A Venotec Forte 18 éven aluli gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Venotec Forte
Ezidáig nem számoltak be kölcsönhatásokról diozmin és más gyógyszerek között.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A diozmin terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazásáról csak korlátozott mennyiségű adatok állnak rendelkezésre, ezért a diozmin-kezelés szükségességét megfelelő körültekintéssel kell eldönteni terhes és szoptató nők esetében.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Venotec Forte nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Venotec Forte nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Venotec Forte-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ajánlott adagolás és kezelési időtartam
- Krónikus vénás elégtelenség (visszérbetegség): az ajánlott napi adag 1 tabletta.
A kezelés legalább 4-5 héten keresztül tartson.
Ha betegségének tünetei 6 heti kezelés után nem javulnak vagy súlyosbodnak, kezelőorvosához kell fordulnia. Az orvosi javaslat nélküli önkezelés legfeljebb 3 hónapig tarthat.

- Akut aranyeres roham: az ajánlott adag a kezelés első 4 napján napi 3-szor 1 tabletta, majd további 3 napon keresztül napi 2-szer 1 tabletta, étkezés közben. Ezt követően a fenntartó kezelésre javasolt adag: napi 1 tabletta, legfeljebb 8 napig. Ezen indikációban a készítmény csak rövidtávon alkalmazható, legfeljebb 15 napig. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, beszéljen kezelőorvosával a kezelés újraértékelésének céljából.
Ha a tünetek nem enyhülnek vagy súlyosbodnak 7 napi kezelés után, kezelőorvosához kell fordulnia. Ha az aranyeres tünetek nem szűnnek meg 15 napon belül, akkor a kezelőorvosához kell fordulnia.

Az alkalmazás módja
A Venotec Forte-t étkezés közben, egy pohár vízzel kell bevenni. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Ha az előírtnál több Venotec Forte-t vett be
A túladagolás kockázata alacsony. Csak enyhe emésztési problémák észlelhetők. Túladagolás vagy a gyógyszer véletlen történő bevétele esetén forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Venotec Forte-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- fáradtság és álmosság, álmatlanság, izomgörcsök;
- erős szívdobogásérzés;
- vastagbélgyulladás.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- szédülés, fejfájás, nyugtalanság;
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- hasi fájdalom;
- az arc, az ajkak, a szemhéjak valamint a kezek és lábak izolált duzzanata;
- kivételes esetekben angioödéma jelentkezhet (az arc, az ajkak, a száj, a nyelv, vagy a nyak hirtelen kialakuló duzzanata, ami megnehezítheti a légzést).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: https://ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Venotec Forte-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.: /EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Venotec Forte 1000 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: mikronizált diozmin.
1000 mg mikronizált diozmint tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: tablettamag: mikrokristályos cellulóz, zselatin, karboximetilkeményítő-nátrium, talkum, magnézium-sztearát; filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, magnézium-sztearát, sárga vas-oxid (E172), glicerin, vörös vas-oxid (E172), nátrium-lauril-szulfát.

Milyen a Venotec Forte 1000 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Rózsaszín-bézs, kapszula formájú filmtabletta, mindkét oldalán bemetszéssel. A filmtabletta hossza 23,4 ± 0,1 mm, szélessége pedig 9,0 ± 0,1 mm. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A Venotec Forte 1000 mg filmtabletta kiszerelései: 30 db, 60 db, 90 db, 120 db, 150 db, 180 db filmtabletta átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!