A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ABILIFY MAINTENA 960 mg retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

aripiprazole

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N05-PSYCHOLEPTICUMOK
  • N05A-ANTIPSYCHOTICUMOK
  • N05AX-Egyéb antipsychoticumok
  • N05AX12-Aripiprazole
hirdetés

ABILIFY MAINTENA 960 mg retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben 1x3,2ml előretöltött fecskendőben (coc) + 2 tű

1x3,2ml előretöltött fecskendőben (coc) + 2 tű

V

166 197 Ft

EU/1/13/882/010

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%10a2Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Abilify Maintena és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Abilify Maintena az aripiprazol nevű hatóanyagot tartalmazza előretöltött fecskendőben. Az aripiprazol az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik. Az Abilify Maintena-t szkizofrénia kezelésére használják. Ennek a betegségnek a tünete lehet, ha valaki olyan dolgokat hall, lát vagy érzékel, amelyek nincsenek jelen (hallucináció), vagy gyanakvó, téves hiedelmei (úgynevezett téveszméi) vannak, összefüggéstelenül beszél és viselkedik, valamint érzelmileg elsivárosodik. Ebben a betegségben szenvedőknél előfordulhat, hogy depressziósnak, bűnösnek érzik magukat, szoronganak vagy feszültek.

Az Abilify Maintena olyan szkizofrén felnőttek kezelésére alkalmazható, akiknek az állapotát aripiprazollal megfelelően stabilizálták.

Ha Ön jól reagált a szájon át szedhető aripiprazollal végzett kezelésre vagy az Abilify Maintena elnevezésű gyógyszerre, kezelőorvosa Abilify Maintena-kezelést kezdhet. Az Abilify Maintena enyhítheti betegsége tüneteit, és csökkentheti a tünetek kiújulásának kockázatát.


2. Tudnivalók az Abilify Maintena alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Abilify Maintena-t
- ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt beadják Önnek az Abilify Maintena-t, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés alatt öngyilkossági gondolatokról és viselkedésről számoltak be. Azonnal értesítenie kell a kezelőorvost, ha bármilyen, öngyilkossággal kapcsolatos gondolata van, vagy kárt akar tenni magában, mielőtt vagy miután Abilify Maintena-t kap.

Az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés megkezdése előtt jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak bármelyikében szenved:

- akut zaklatott vagy súlyos pszichotikus állapot;
- szív- és érrendszeri megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések a családban, agyi érkatasztrófa ("sztrók") vagy átmeneti agyi vérellátási zavar ("mini sztrók"), vérnyomáseltérés;
- szívproblémák vagy korábban előfordult agyi érkatasztrófa ("szélütés" vagy "sztrók"),
különösen akkor, ha tudja, hogy a sztrók egyéb kockázati tényezői is fennállnak Önnél;
- vérrögképződés Önnél vagy korábban a családjában, mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával;
- szabálytalan szívverés, vagy ha valamelyik családtagjánál előfordult szívritmuszavar (beleértve az úgynevezett QT-szakasz-megnyúlást, amit EKG mutatott ki);
- önkéntelen, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon (tardív diszkinézia);
- láz, verejtékezés, szapora légzés, izommerevség és álmosság vagy aluszékonyság kombinációja (ezek neuroleptikus malignus szindróma jelei lehetnek);
- görcsök (görcsrohamok), mert előfordulhat, hogy kezelőorvosa szorosabb megfigyelés alatt kívánja tartani;
- demencia (memória és egyéb mentális képességek romlása), különösen akkor, ha Ön idős;
- magas vércukorszint (amelyre olyan tünetek jellemzőek, mint a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágynövekedés és gyengeségérzés) vagy a családjában előfordult cukorbetegség;
- bármilyen nyelési nehézség;
- korábban tapasztalt, túlzott mértékű játékszenvedély.

Ha testsúlygyarapodást, szokatlan izommozgásokat, a szokásos napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyságot, bármilyen nyelési nehézséget vagy allergiás tünetet tapasztal, kérjük, azonnal beszéljen kezelőorvosával.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy családja/gondozója úgy találja, hogy Önnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult ki, és nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket a jelenségeket impulzuskontroll-zavaroknak hívják, és olyan viselkedésbeli változások lehetnek, mint pl. a függőséget okozó szerencsejáték-szenvedély, falási vagy vásárlási kényszer, rendellenesen fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok és érzések eluralkodása.
Lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot, vagy le is állíthatja a kezelést.

Ez a gyógyszer álmosságot, felálláskor vérnyomásesést, szédülést, valamint a mozgás- és egyensúlyozó képességben változást okozhat, amely eleséshez vezethet. Óvatosan kell eljárni, különösen akkor, ha Ön idős vagy legyengült beteg.

Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél és 18 évesnél fiatalabb serdülőknél. A gyógyszer biztonságossága és hatásossága ezeknél a betegeknél nem ismert.

Egyéb gyógyszerek és az Abilify Maintena
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint esetleg szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az Abilify Maintena növelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.

Az Abilify Maintena bizonyos gyógyszerekkel történő együttes használata esetén előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell az Abilify Maintena vagy a többi gyógyszer adagját. Különösen fontos megemlíteni a következőket kezelőorvosának:

- szívritmus-szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, amiodaron, flekainid, diltiazem);
- depresszió és szorongás elleni gyógyszerek és gyógynövénykészítmények (pl. fluoxetin, paroxetin, eszcitaloprám, közönséges orbáncfű);
- gombaellenes szerek (pl. itrakonazol);
- ketokonazol (a szervezetben a kortizol túltermelődésével járó Cushing-szindróma kezelésére alkalmazzák);
- bizonyos gyógyszerek, amelyeket HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak (például efavirenz, nevirapin és proteáz-inhibitorok, pl. indinavir, ritonavir);
- epilepszia kezelésére használt görcsoldók (pl. karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon);
- a tuberkulózis kezelésére használt bizonyos antibiotikumok (rifabutin, rifampicin);
- olyan gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy megnyújtják a QT-szakaszt.

Ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát vagy csökkenthetik az Abilify Maintena hatását; ha e gyógyszerek bármelyikének és az Abilify Maintena-nak az egyidejű alkalmazása alatt bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, keresse fel kezelőorvosát.

A szerotoninszintet növelő gyógyszereket rendszerint olyan betegségekre használják, mint a depresszió, az általános szorongásos zavar, a kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) és a szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom:

- triptánok, tramadol és triptofán, amelyeket például depresszió, általános szorongásos zavar, kényszerbetegség (obszesszív kompulzív zavar, OCD) és szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom kezelésére használnak
- szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók/szerotonin-noradrenalinvisszavétel-gátlók (SSRI/SNRI-k), például a paroxetin és a fluoxetin, amelyeket depresszió, kényszerbetegség, pánik és szorongás kezelésére használnak
- egyéb antidepresszánsok (pl. venlafaxin és triptofán), amelyeket súlyos depresszió kezelésére használnak
- triciklusos szerek (pl. klomipramin és amitriptilin), amelyeket depresszió kezelésére használnak
- közönséges orbáncfű (Hiperikum perforátum), egy enyhe depresszió kezelésére használt gyógynövény
- fájdalomcsillapítók (pl. tramadol és petidin), amelyeket a fájdalom enyhítésére használnak
- triptánok (pl. szumatriptán és zolmitriptán), amelyeket a migrén kezelésére használnak.

Ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát; ha e gyógyszerek bármelyikének és az Abilify Maintena-nak az egyidejű alkalmazása alatt bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, keresse fel kezelőorvosát.

Az alkohol hatása az Abilify Maintena-ra
Az alkoholfogyasztás kerülendő.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a gyógyszert beadják Önnek.

Nem kaphatja az Abilify Maintena-t, ha terhes kivéve, ha azt kezelőorvosával megbeszélte. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülötteknél, akiknek édesanyja ezt a gyógyszert kapta a terhesség utolsó három hónapjában (utolsó trimeszterében):
remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, aluszékonyság, izgatottság, légzési nehézségek és táplálkozási zavarok.

Ha újszülött gyermekénél e tünetek bármelyike jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha Abilify Maintena-t kap, kezelőorvosa mérlegeli és megbeszéli Önnel a kezelés előnyeit az Ön szempontjából, illetve a szoptatás előnyeit a gyermeke szempontjából, mert ennek a gyógyszernek az alkalmazása esetén nem szoptathat. Ha ezt a gyógyszert kapja, beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a legjobb módszer gyermeke táplálására.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának ideje alatt szédülés és látásproblémák jelentkezhetnek (lásd 4. pont). Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberség szükséges, pl. gépjármű vezetésekor vagy gépek kezelésekor.

Az Abilify Maintena nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az Abilify Maintena-t?

Az Abilify Maintena-t szuszpenzió formájában, előretöltött fecskendőben biztosítják, amelyet kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember ad be.

Kezelőorvosa dönti el, hogy melyik adag megfelelő az Ön számára. A javasolt kezdő adag 960 mg, amelyet 2 havonta egyszer (56 nappal az előző injekció után) adnak be, kivéve abban az esetben, ha kezelőorvosa úgy döntött, hogy kisebb kezdő vagy követő adagot (720 mg-ot) ad Önnek 2 havonta egyszer (56 nappal az előző injekció után).

Az Abilify Maintena 960 mg alkalmazását háromféleképpen lehet elkezdeni - kezelőorvosa dönti el, hogy melyik megfelelő az Ön számára.
- Ha Abilify Maintena 400 mg-ot kapott 1 vagy több hónappal azelőtt, hogy kezelőorvosa elkezdte az Abilify Maintena 960 mg-kezelést, akkor a következő adagot lehet egy Abilify Maintena 960 mg injekcióval helyettesíteni.
- Ha az első napon egy Abilify Maintena 960 mg injekciót kap, és az azt megelőző 1 hónapban nem kapott Abilify Maintena 400 mg-ot, akkor a szájon át kapott aripiprazol-kezelést 14 napon át kell folytatnia az első injekció után.
- Ha az első napon két injekciót kap (egy Abilify Maintena 960 mg-ot és egy Abilify Maintena 400 mg-ot), akkor be kell vennie szájon át egy aripiprazol-tablettát is ezen a viziten. Kezelőorvosa az injekciókat két különböző helyre adja be.

Ezután a kezelést Abilify Maintena 960 mg vagy 720 mg injekcióval folytatják, ha kezelőorvosa azt másként nem rendeli.

Kezelőorvosa ezt a szuszpenziót kéthavonta egy injekcióban adja be Önnek a farizomba (fenékbe). Az injekció beadása közben enyhe fájdalmat érezhet. Kezelőorvosa az injekciókat felváltva fogja beadni az Ön jobb és bal oldalába. Az injekciókat nem intravénásan fogja beadni.

Ha az előírtnál több Abilify Maintena-t kapott
A gyógyszert orvosi felügyelet mellett kapja, ezért a túladagolása nem valószínű. Ha Önt más orvos is kezeli, feltétlenül tájékoztassa, hogy Ön ezt a gyógyszert kapja.

Azok a betegek, akik túl sokat kaptak ebből a gyógyszerből, a következő tüneteket észlelték:

- szapora szívverés, izgatottság vagy agresszív viselkedés, beszédzavar;
- szokatlan izommozgások (főleg az arcon és a nyelvben) és csökkent éberségi szint.

Egyéb tünetek lehetnek:

- heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek
kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés;
- izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb légzés, fuldoklás, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavar.

Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fentiek bármelyikét tapasztalja.

Ha kihagy egy Abilify Maintena injekciót
Fontos, hogy ne hagyja ki a tervezett adagokat. Kéthavonta egy injekciót kell kapnia. Ha kihagy egy injekciót, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy mielőbb gondoskodhasson a következő injekció beadásáról.

Ha idő előtt abbahagyja az Abilify Maintena alkalmazását
Ne hagyja abba a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy annyi ideig kapja az ezt a gyógyszert, ameddig kezelőorvosa előírta az Ön számára.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyike kialakul Önnél:

- a következő tünetek bármilyen kombinációja: túlzott álmosság, szédülés, zavartság, tájékozódási zavar, beszédzavar, járási nehézség, izommerevség vagy izomremegés, láz, gyengeség, ingerlékenység, agresszió, szorongás, vérnyomás-emelkedés vagy görcsrohamok, amelyek eszméletvesztéshez vezethetnek;
- szokatlan izommozgás, főleg az arcon és a nyelvben, mivel ilyenkor előfordulhat, hogy kezelőorvosa csökkenteni kívánja a gyógyszer adagját;
- a lábon jelentkező duzzanat, fájdalom, illetve bőrpír, mivel ez azt jelentheti, hogy az Ön vérerében vérrög van, amely a véredényeken keresztül eljuthat a tüdőbe, ahol mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozhat. Ha a tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz!
- láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és álmosság vagy aluszékonyság kombinációja, mivel ez neuroleptikus malignus szindróma (NMS) nevű állapotra utalhat;
- a szokásosnál erősebb szomjúságérzés, gyakoribb vizelési kényszer, erős éhségérzet, gyengeség vagy fáradtság, émelygés, zavartság és gyümölcsös illatú lehelet, mivel ez cukorbetegségre utalhat;
- öngyilkossági gondolatok, olyan viselkedés vagy gondolatok és érzések, hogy kárt tenne önmagában.

Az alábbiakban felsorolt mellékhatások szintén előfordulhatnak az Abilify Maintena alkalmazása után.
Ha az alábbi mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- cukorbetegség
- nyugtalanság
- szorongás
- izgatottság, mozgáskényszer
- alvási nehézség (álmatlanság)
- az izmok megfeszülésekor és elernyedésekor a passzív mozgatással szemben kialakuló szaggatott ellenállás, kórosan fokozott izomtónus, lassú testmozgás
- kellemetlen belső nyugtalanság és állandó mozgáskényszer (akatízia)
- reszketés vagy remegés
- akaratlan izomrángás, rángatózás vagy vonaglás
- éberségi szint változása, álmosság
- aluszékonyság
- szédülés
- fejfájás
- szájszárazság
- izommerevség
- képtelenség merevedés elérésére vagy fenntartására a közösülés alatt
- fájdalom vagy a bőr megkeményedése az injekció beadásának helyénél
- gyengeség, energiahiány vagy túlzott fáradtság
- vérvizsgálatok alapján kezelőorvosa megállapíthatja, hogy az Ön vérében a kreatin-foszfokináz (az izomműködés szempontjából fontos enzim) mennyisége emelkedett
- testsúlygyarapodás
- testtömegcsökkenés.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- egy bizonyos típusú fehérvérsejt szintjének csökkenése (neutropénia), alacsony hemoglobinszint vagy vörösvértestszám, alacsony vérlemezkeszám
- allergiás reakció (pl. a száj, a nyelv, az arc és a torok megduzzadása, viszketés, csalánkiütés)
- a prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben
- magas vércukorszint
- a zsírszint megemelkedése a vérben, például magas koleszterinszint és magas trigliceridszint
- a vércukorszintet szabályozó hormon, az inzulin szintjének emelkedése
- megnövekedett vagy csökkent étvágy
- öngyilkossági gondolatok
- elmezavar, amelyet csökkent vagy elvesztett realitásérzés jellemez
- hallucináció (azaz olyan dolgok látása és hallása, amelyek nem valóságosak)
- érzékcsalódás (azaz olyan dolgokat hinni, amelyek nem igazak)
- fokozott szexuális vágy (saját maga vagy mások számára jelentős aggodalomra okot adó viselkedéshez vezethet)
- pánikreakció
- depresszió
- érzelmi ingadozás
- érzelemhiánnyal járó közömbösség, kellemetlen érzelmi és szellemi állapot
- alvászavar
- fogcsikorgatás vagy állkapocs-csattogtatás
- csökkent szexuális érdeklődés (csökkent nemi vágy)
- hangulatváltozás
- izomproblémák
- akaratlan izommozgások, például grimaszolás, szájcsücsörítés és nyelvöltögetés. Ezek általában először az arcot és a szájat érintik, de más testrészekre is kiterjedhetnek. Ezek a "tardív diszkinézia" nevű betegség jelei lehetnek.
- parkinzonizmus - ez a betegség számos különböző tünettel jár, beleértve a következőket: csökkent vagy meglassult mozgás, meglassult gondolkodás, rángások a végtagok hajlításakor (fogaskeréktünet), csoszogó járás, siető lépések, reszketés, majdnem teljesen vagy teljesen kifejezéstelen tekintet, izommerevség, nyálzás
- mozgásproblémák
- rendkívüli mértékű nyugtalanság, lábnyugtalanság
- a szemgolyók egy helyben való rögzülése
- homályos látás
- szemfájdalom
- kettős látás
- a szem fényérzékenysége
- az ízérzés és szaglás torzulása
- rendellenes szívverés, lelassult vagy felgyorsult pulzus)
- magas vérnyomás
- vérnyomásesés miatt a fekvő vagy ülő helyzetből való felállás esetén fellépő szédülés
- köhögés
- csuklás
- gyomor-nyelőcső refluxbetegség: a gyomorsav felesleges mennyiségének visszafolyása (refluxa) a nyelőcsőbe (a szájüreg és a gyomor közötti csőbe, amelyen a táplálék áthalad), ami gyomorégést és esetlegesen nyelőcső-károsodást okozhat
- gyomorégés
- hányás
- hasmenés
- émelygés
- gyomorfájás
- kellemetlen érzés a gyomorban
- székrekedés
- gyakori székletürítés
- nyálzás, a szokásosnál több nyál termelődése a szájban
- rendellenes hajhullás
- pattanás (akne), általában az orr és az arc kivörösödésével járó bőrbetegség az arcon, ekcéma, bőr megkeményedése
- izommerevség, izomgörcsök, izomrángás, izomfeszesség, izomfájdalom (mialgia),
végtagfájdalom
- ízületi fájdalom (artralgia), hátfájás, beszűkült ízületi mozgástartomány, nyakmerevség, a szájnyitás nehezítettsége
- vesekő, cukor (glükóz) a vizeletben
- spontán tejcsorgás az emlőkből (galaktorrea)
- emlőnagyobbodás férfiaknál, emlőérzékenység, hüvelyszárazság
- láz
- erőtlenség
- járászavar
- kellemetlen érzés a mellkasban
- reakciók az injekció beadásának helyén, például kivörösödés, duzzadás, kellemetlen érzés és viszketés
- szomjúság
- lustaság
- esetlegesen kóros májfunkciós vizsgálati eredmények
- vizsgálatok alapján kezelőorvosa az alábbiakat állapíthatja meg:
-- a vércukor mennyisége emelkedett vagy csökkent
-- a glikolizált hemoglobin mennyisége emelkedett
-- derékkörfogat növekedése
-- az Ön vérében a koleszterin mennyisége csökkent
-- az Ön vérében a trigliceridek mennyisége csökkent
-- az Ön vérében a fehérvérsejtek és neutrofilek mennyisége csökkent
-- a májenzimek mennyisége emelkedett
-- az Ön vérében a prolaktin hormon mennyisége csökkent
-- a szív rendellenes működése (EKG-vizsgálat alapján) (pl. csökkent T-hullám-amplitúdó, T-hullám-inverzió)
-- a glutamát-piruvát-transzamináz (alanin-aminotranszferáz) mennyisége emelkedett
-- a gamma-glutamil-transzferáz mennyisége emelkedett
-- az Ön vérében a bilirubin mennyisége emelkedett
-- a glutamát-oxálacetát-transzamináz (aszpartát-transzamináz) mennyisége emelkedett
- esetlegesen kóros májfunkciós vizsgálati eredmények.

A következő mellékhatásokat az ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, szájon át szedett gyógyszerek forgalomba hozatalát követően jelentették, de előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- csökkent fehérvérsejtszám
- csökkent étvágy
- alacsony nátriumszint a vérben
- öngyilkosság és öngyilkossági kísérlet
- képtelenség az ellenállásra saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékokkal, késztetésekkel vagy kísértéssel szemben, beleértve az alábbiakat:
-- kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következmények ellenére
-- ellenállhatatlan vásárlási kényszer
-- falási rohamok (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több étel fogyasztása)
-- elkóborlási hajlam
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikét tapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteik csökkentésének módjára vonatkozóan.
- idegesség
- agresszió
- neuroleptikus malignus szindróma (amelynek a következő tünetei lehetnek: láz, izommerevség, szapora légzés, verejtékezés, csökkent tudatszint, a vérnyomás és a pulzus hirtelen megváltozása)
- görcsrohamok (görcsök)
- szerotonin-szindróma (reakció, amely fokozott boldogságérzetet, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzetet, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget okozhat)
- beszédzavarok
- diabéteszes ketoacidózis (ketonok a vérben és a vizeletben) vagy kóma
- ájulás
- szívproblémák, például szívmegállás, torsades de pointes, szívritmuszavarok, esetleg a szívben fellépő kóros idegimpulzusok miatt
- a vénákban, különösen a lábszárban kialakuló vérrögképződés tünetei (ilyen tünetek például: a lábszár megduzzadása, fájdalma és kivörösödése); a vérrögök az ereken keresztül a tüdőbe juthatnak, és mellkasi fájdalmat vagy nehézlégzést okozhatnak
- görcs a torokban, ami olyan érzéshez vezethet, mintha egy nagy méretű tárgy akadt volna meg a torkán
- izomgörcsök a gégefő körül
- tüdőgyulladás (tüdőfertőzés) veszélyével járó félrenyelés
- hasnyálmirigy-gyulladás
- nyelési nehézség
- májelégtelenség
- sárgaság (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
- májgyulladás
- bőrkiütés
- a bőr fényérzékenysége
- fokozott verejtékezés
- súlyos allergiás reakciók, például eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS-szindróma). A DRESS influenzaszerű tünetekkel és az arcon megjelenő kiütéssel kezdődik, ami aztán tovább terjed, majd magas láz és nyirokcsomó-megnagyobbodás lép fel, valamint a vérvizsgálatok során kimutatható a májenzimek és a fehérvérsejt egyik típusának emelkedett szintje (eozinofília)
- izomgyengeség, izom nyomásérzékenysége vagy izomfájdalom, és különösen akkor, ha ezek egy időben jelentkeznek, akkor rossz közérzet, magas láz vagy sötét színű vizelet. Ezeket kóros izomszétesés okozhatja, ami életveszélyes lehet és veseproblémákhoz vezethet (ez a "rabdomiolízis" nevű betegség)
- vizelési nehézség
- akaratlan vizeletürítés (inkontinencia)
- megvonási tünetek újszülötteknél
- elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés
- tisztázatlan eredetű hirtelen halál
- testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés
- mellkasi fájdalom
- a kéz, a boka vagy a lábfej megduzzadása
- vizsgálatok alapján kezelőorvosa az alábbiakat állapíthatja meg:
- ingadozó vércukorszintmérési eredmények
- a QT-szakasz megnyúlása (a szív EKG-vizsgálatának rendellenes eredménye)
- az Ön vérében emelkedett az alkalikus foszfatáz mennyisége.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: https://ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Abilify Maintena-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az előretöltött fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Nem fagyasztható!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Abilify Maintena?
- A készítmény hatóanyaga az aripiprazol.

Abilify Maintena 720 mg retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
720 mg aripiprazolt tartalmaz előretöltött fecskendőnként.

Abilify Maintena 960 mg retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
960 mg aripiprazolt tartalmaz előretöltött fecskendőnként.

- Egyéb összetevők:
Karmellóz-nátrium, makrogol, povidon (E1201), nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát- monohidrát (E339), nátrium-hidroxid (E524), injekcióhoz való víz (lásd 2. pont, az Abilify Maintena nátriumot tartalmaz.

Milyen az Abilify Maintena külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Abilify Maintena retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.

Az Abilify Maintena fehér vagy törtfehér retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.

Kiszerelési egységek
Minden 720 mg-os kiszerelés egy előretöltött fecskendőt és két steril biztonsági tűt tartalmaz: egy 38 mm-es (1,5 hüvelykes), 22-es méretűt és egy 51 mm-es (2 hüvelykes), 21-es méretűt.

Minden 960 mg-os kiszerelés egy előretöltött fecskendőt és két steril biztonsági tűt tartalmaz: egy 38 mm-es (1,5 hüvelykes), 22-es méretűt és egy 51 mm-es (2 hüvelykes), 21-es méretűt.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2024. 07. 04.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés

Interakciók

ABILIFY MAINTENA 960 mg retard szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben